Daj pupusu

Meke, sočne, punjene sirom i pečenom svinjetinom, ovo su najbolje lepinje koje možete napraviti

Riječ je o nacionalnom jelu Salvadora, latinoameričkoj izvedenici punjenog somuna koji jedva čekamo opet isprobati

Kao što je pao de queijo gastronomski simbol Brazila, tako je pupusa nezaobilazna gastronomska poslastica Salvadora. Mnogi stručnjaci vjeruju da su narodi na tom području proizvodili pupuse prije više od tisuću godina. Naime, na mjestu Joya de Cerén, gradu Maya koji je zatrpan erupcijom vukana, pronađeni su alati za kuhanje poput onih za pripremu pupusa.

Pupusa se pravi samo od navedenih sastojaka u receptu niže, a potom se puni što joj daje bezbroj mogućnosti i okusa. Da vam približimo ovaj kruščić, recimo i kako pupusu opisuju kao debeli somun ili tortilju, koja se osim u Salvadoru gdje je proglašena nacionalnim jelom, priprema i u Hondurasu, Nikaragvi i Gvatemali, i to od kukuruznog ili rižinog brašna, slično kolumbijskoj i venezuelanskoj arepi. Pupusa treba biti glatka, ne smije pucati i treba držati nadjev.

A kad već spominjemo nadjev, punjenje za pupusu je najčešće mesno i to od svinjetine (najbolje s pozicije vrata), ali dodaje se u pupusu i grah, salata, mladi kupus, sir, ljuti umaci od rajčice ili paprike, ukiseljeni jalapeños, kukuruz... već ovisno od grada, regije ili obiteljske tradicije. U nastavku vam donosimo recept za ove latinoameričke lepinjice, a nadjev odaberite sami.

image
Juanmonino/Getty Images

PUPUSA

Trebat će vam:

1 kg masa harine (ako je ne možete nabaviti, može poslužiti kukuruzno brašno)
2 žličice soli
720 ml hladne vode

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte masa harinu (ili kukuruzno brašno) i sol, a zatim dodajte vodu. Koristite ruke za miješanje dok se tijesto ne sjedini s teksturom poput gline. U manju zdjelu ulijte vodu i malo ulja da vam se ne bi tijesto ljepilo za ruke. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Premažite uljem, zatim stavite par komada na tavu i pecite od 2 do 4 minute, ili dok dno ne potamni. Okrenite i pecite s druge strane još 2-4 minute. Ponovite s preostalim komadima.

Jedan od video recepata s najviše pregleda na YouTubeu za pripremu ovog jela ostavljamo vam na ovom linku, a u nastavku pogledajte kako to rade pravi Salvadorci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2024 22:44