ZA POD ZUB

Meki i sočni iznutra, hrskavi izvana, ovi keksi od badema tako su jednostavan, a baš dobar i lagan slatkiš

Torta s bademima koju smo objavili nedavno bila je totalni hit, a ovi keksi vrlo su slični upravo toj slastici

Naletjela sam na ovu ideju nedavno u bespućima interneta i toliko mi se svidjela da sam je jednostavno morala isprobati. Naravno, odmah sam uvela neke preinake, što se pokazalo više nego dobrom idejom jer su keksi ispali odlični - meki i sočni iznutra, hrskavi izvana, lijepo orašasti, lagani i nježni, taman dovoljno slatki i vrijedni ponavljanja.

Riječ je zapravo o frangipane keksima koji se rade gotovo jednako kao i frangipane krema od badema. Znate, ona koja se dodaje u tarteve ili, još bolje, u kroasane. E, pa znam što ste sada pomislili i totalno ste u pravu - onu divnu, slatkastu kremu kojom naši artisan pekari pune svoje slasne kroasane sada možete napraviti i u formi keksa i, najbolje od svega, ovo je tek baza i početak.

image
Lidija Lončarić/

U smjesu možete dodati i svježe jagode, maline, borovnice, šaku komadića badema ili lješnjaka, bijele čokolade i druge, samo vama drage voćne ili orašaste dodatke, pa napraviti proljetne kekse kakve vaši gosti, gotovo sam sigurna, još nisu probali i za koje će vas vrlo vjerojatno tražiti recept.

Osim s bademima, možete ih napraviti i s drugim orašastim plodovima, začiniti nekim novim začinima, povećati količinu šećera (u mojoj varijanti nisu previše slatki) i, uglavnom, pustiti mašti na volju pa napraviti keks samo po svom guštu. Sretno!

KEKSI S BADEMIMA

Trebat će vam:

120 g maslaca

90 g šećera

1 jaje

Prstohvat soli

1 žličica limunove korice

Ekstrakt vanilije

200 g mljevenih badema

60 g glatkog brašna

1 žličica praška za pecivo

listići badema

Priprema:

Maslac sobne temperature istucite sa šećerom, dodajte jaje pa ponovno miksajte. Ubacite prstohvat soli, koricu limuna, ekstrakt vanilije i izmiješajte pa dodajte mljevene bademe, prašak za pecivo i brašno. Sve dobro sjedinite špatulom. Stavite u hladnjak na sat vremena, a potom oblikujte kuglice, uvaljajte ih u listiće badema, lagano spljoštite prstima, rasporedite po papiru za pečenje i pecite na 180 stupnjeva Celzijevih 15 do 20 minuta, ovisno o veličini kuglica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:45