OMILJENA NAMIRNICA

Mesari savjetuju: evo kako odabrati i pripremiti savršen komad mesa

Promo
 Lisovskaya/Getty Images/istockphoto

Kada pričamo o hrani, neizostavno je meso kao jedno od najpopularnijih namirnica diljem svijeta. Njegova čarolija leži u raznovrsnosti pripreme, bez obzira na to bavite li se kuhanjem amaterski ili ste pravi chef u vlastitoj kuhinji. Ipak, neovisno o tome želite li poslužiti specijalitet za čiju vam je pripremu trebalo desetak sati ili samo skuhati juhu, od iznimne je važnosti znati odabrati kvalitetno meso.

image
Promo

Razloga za brigu nema, jer vas u Eurospin trgovinama čekaju profesionalni mesari koji vam uvijek stoje na raspolaganju za savjet i prijedlog, ali će vam pripremiti i mesne delikatese na vaš zahtjev. No, krenimo od samog starta – kako odabrati najbolji komad mesa?

image
Promo
Golubovy/Getty Images/istockphoto

Na što treba obratiti pozornost prilikom kupovine mesa?

Profesionalci iz Eurospina vode vas svojim stručnim mesarskim mišljenjem – uvijek obratite pozornost na svježinu, rok trajanja te provjeru izgleda, boje, mirisa i teksture mesa. Činjenica je kako različite vrste mesa imaju jednako tako različitu karakterističnu boju, ali nepisano pravilo jest da je boja ujednačena po cijeloj površini. Ipak, nemojte miješati ravnomjernu boju s bijelim mrljama koje daju takozvani „mramorni efekt“. On se odnosi na linije masti koje su itekako poželjne jer je riječ o masti unutar mišićnog tkiva koja dolazi do izražaja kada se meso rasiječe. Upravo je ta međumišićna mast zaslužna za poseban okus te je jedna od glavnih odlika kvalitetnog mesa.

image
Promo

Ono što trebate pripaziti jest da koža mesa nije sluzava, a ako kupujete meso s kostima, obratite pozornost na boju kostiju jer pretamne kosti često znače da je meso izloženo već dulje vrijeme. Još jedna bitna stavka je da nakon kupovine čim prije stavite namirnice na hladno kako bi sačuvalo kvalitetu i odličan okus.

image
Promo
Vicuschka/Getty Images/istockphoto

Kako pripremiti meso?

Odabir vrste mesa ovisi o vašem ukusu, ali i o načinu na koji ga želite pripremiti. Bilo da je u pitanju pečenje, kuhanje, pirjanje ili prženje, priprema mesa je jednako bitna kao i termička obrada. Tajna dobrog obroka jest u planiranju – odredite si vrijeme kada jelo želite poslužiti i izračunajte koliko vam je vremena potrebno za pripremu. Mesari jednako kao i kuhari savjetuju da meso ne pripremate istog trena kada ste ga izvadili iz hladnjaka, već ga je bolje pustiti da odstoji dok ne dođe na sobnu temperaturu. Ako je meso smrznuto, savjetuje se da ga izvadite i premjestite u hladnjak večer prije pripreme. Ako se meso nalazilo u plastici, svakako ga prozračite prije nego ga termički obradite, a odličan trik za uklanjanje plastike jest da protrljate pomoću soli mjesta s kojih se plastika ne želi skinuti. Ako pripremate pečeno meso ili ga namjeravate raditi na roštilju– vrijeme je za marinadu. Kiseline omekšavaju meso i stoga se savjetuje da baza marinade uvijek sadrži ocat ili jogurt te ulje, a možete dodati začine po želji poput ružmarina, soli, papra, mljevene crvene paprike, češnjaka, itd.

image
Promo
Lisovskaya/Getty Images/istockphoto

Sezonske namirnice u savršenoj kombinaciji s mesom

Dolaskom hladnijih jesenskih dana lagano se pozdravljamo s roštiljanjem na otvorenom i vraćamo u toplinu kuhinje i blagovaonice. Jednako tako, dolaze nam i jesenske namirnice koje se idealno komplimentiraju s mesom i stoga vam donosimo i par recepata u kojima ćete potpuno uživati. Jedan od najpopularnijih recepata za ovo godišnje doba zasigurno je goveđi gulaš.

image
Promo
Buddyb76/Getty Images/istockphoto

Sastojci:

1 kilogram govedine

6 režnjeva češnjaka

4 crvena luka

3 velike mrkve

2 lovorova lista

2 dl crnog vina

1 dl pasirane rajčice

2 male žlice mljevene crvene paprike,

1 mala žlica kima

1 i pol žlica vinskog octa

1 vezica peršina

Voda

Sol

papar

maslinovo ulje

Priprema:

Prvo je potrebno nasjeckati crveni luk, mrkvu na široke ploške, a govedinu na veće kocke. Zatim se luk poprži na maslinovom ulju te se dodaju češnjak i začini. Nakon što se ova kombinacija lagano poprži, dodajte narezane kocke govedine. Sve pomiješajte, zapecite na pola minute meso i zatim podlijte crnim vinom. Sve pirjajte pet minuta i zatim dodajte pasiranu rajčicu i vinski ocat. Jelo posolite i popaprite. Podlijte vodom ako je potrebno, poklopite i pustite gulaš da se kuha na laganoj vatri oko dva sata te povremeno podlijevajte s vodom. Kada je jelo gotovo, dekorirajte ga ukusnim peršinom i po želji poslužite uz tjesteninu, njoke ili palentu.

image
Promo
Zoryanchik/Getty Images/istockphoto

Teletina se odlično slaže s povrćem, a posebice s jesenskim delicijama poput bundeve i riže. Poigrajte se rižotom od bundeva kao izvrsnim jesenskim jelom.

Sastojci:

700 g teletine

400 g muškatne ili hokaido tikve, očišćene od kore

pola žličice sušenog timijana

250 grama riže okruglog zrna

ekstra djevičansko maslinovo ulje

1 luk

1 jabuka

1 dl Vermoutha

1 i pol litra pilećeg/povrtnog temeljca

svježe mljeveni crni papar

60 g parmezana

100 gr svježe rikule

ocat balsamico

Priprema:

Muškatnu tikvu potrebno je narezati na manje kocke, posoliti i popapriti. Zatim se dodaje sušeni timijan i žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Sve promiješajte i smjestite na lim s dinstanim komadima teletine. Sve pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C oko 30 minuta dok bundeva ne omekša. Pečenu bundevu zatim se miksa u pire i stavlja na stranu, kao i komadi mesa. Za vrijeme dok se bundeva peče, luk narežite na polumjesece, posolite i pirjajte na malo maslinovog ulja pet minuta dok malo ne omekša. Zatim se dodaje riža i naribana jabuka koji se još malo pirjaju. Na to dodajte vino dok ne ispari i nadodajte temeljac dok se riža ne skuha. Za sam kraj dodajte pire od bundeve te prokuhajte rižoto kako bi se svi sastojci povezali i na rižoto stavite meso.

image
Promo
Alleko/Getty Images/istockphoto

Za sam kraj, iskoristite piletinu u kombinaciji sa sezonskim gljivamai recept za sočna pileća prsa u umaku od gljiva i senfa.

Sastojci:

4 komada pilećih prsa s kožicom

200 g šampinjona ili 100 g šampinjona i 100 g bukovača

1 češanj češnjaka

1 luk

3 žlice senfa

1 žlica svježeg ili suhog estragona ili timijana

50 dl bijelog vina

1 žlica brandyja

vrhnje za kuhanje

Priprema:

Prvo je potrebno nasoliti i popapriti pileća prsa te ih ispeći na zagrijanoj tavi. Nakon što ste ih ispekli, stavite ih na tanjur, a u tavi na kojoj se peklo meso dodajte češnjak i gljive. Potrebno je peći dok gljive ne dobiju boju, a zatim se dodaju senf i estragon ili timijan. Sastojci se zatim zaliju s vinom i brandyjem dok jelo ne počinje krčkati. Tada je idealno vrijeme da meso stavite u umak te sve kuhate na blagoj vatri još 25 minuta. Pred sam kraj, dodajte vrhnje za kuhanje i vaše jelo je spremno!

Sve svježe sastojke za izradu naših jela pronašli smo na Eurospin odjelu voća i povrća!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 09:02