DANAS ZA RUČAK

MESNE OKRUGLICE: Recepti od kojih ćete odmah ogladniti!

Tjestenina s mesnim okruglicama
Kome trebaju ''faširanci'' kad možete napraviti savršene mesne okruglice koje ćete klopati same, s umakom, tjesteninom ili u juhi. Donosimo vam četiri recepta u kojima su glavne zvijezde upravo mesne okruglice!

Tjestenina s mesnim okruglicama

600 g mljevenog junećeg mesa
1 jaje
1 luk
1-2 češnja češnjaka
peršinov list
sol, papar
žemlja
žlica krušnih mrvica
malo timijana
mljevena crvena paprika
sol i papar

Za umak:

2 konzerve pelata
2 češnjaka
manji luk
bosiljak, timijan i sol
maslinovo ulje
400 g špageta

Tjestenina s mesnim okruglicama

Priprema:

Za mesne okruglice pomiješajte sve sastojke, s time da luk prvo prodinstate pa ga ohlađenog dodate smjesi, a žemlju prethodno namočite u mlijeku i malo ocijedte. Oblikujte okruglice pa ih popecite sa svih strana u tavi na ulju. Za umak najprije prodinstajte luk pa dodajte narezane pelate te češnjak te kuhajte dok sva tekućina ne ispari i umak se ne ugusti. Dodajte sve začine pa dodajte okruglice. Skuhajte špagete ili neku drugu tjesteninu po vašem izboru, a u našoj fotogaleriji pronađite inspiraciju kako je poslužiti!

Mesne okruglice s bosiljkom i rajčicama

500 g miješanog mljevenog mesa
2 glavica luka
4 režnja češnjaka
50 g slanine
1 žličica majčine dušice
4 žlice riže
šaka svježeg peršina i bosiljka
400 g svježe rajčice
1 glavica luka
sol, papar
maslinovo ulje

Mesne okruglice s bosiljkom i rajčicama

Priprema:

Nasjeckajte jedan luk i dva češnjaka. Također, nasjeckajte i slaninu na sitne kockice. Na maslinovom ulju najprije pržite luk dok ne postane proziran, a zatim dodajte češnjak i slaninu. Stavite sa strane da se ohladi. Dodajte mješavinu mesa, tome dodajte rižu i začine te dobro promješajte. Dlanovima oblikujte kuglice. Na maslinovom ulju prepržite još jedan luk, dodajte dva češnjaka, a potom oguljene i nasjeckane rajčice. Pirjajte dok ne nastane šalša. Posolite, popaprite i dodajte prstohvat šećera. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Na tavi na maslinovom ulju sa svih dana prepržite kuglice mesa. Premjestite ih u vatrostalnu posudu i zalijte umakom. Pecite oko 45 minuta.

Koktel mesne okruglice

1/2 kg mljevene junetine
1 jaje
2 žlice vode
6 žlica krušnih mrvica
3 žlice nasjeckanog luka
30 ml umaka od brusnice
2 žlice umaka od čilija
1 žlica smeđeg šećera
1 i pol žlica limunovog soka

Koktel mesne kuglice

Priprema:

U velikoj zdjeli zajedno pomješajte junetinu, jaje, vodu, krušne mrvice i luk te od dobivene smjese napravite male okruglice. Ova smjesa je dovoljna za 10 okruglica. Pecite u već podgrijanoj pećnici od 20 do 25 minuta te tijekom tog vremena jednom okrenite okruglice kako bi se ravnomjerno ispekle. U velikom loncu na niskoj temperaturi izmješajte umako od brusnice, čili umak, smeđi ćešer i sok od limuna. Dodajte mesne okruglice i pustite da se lagano kuhaju u umaku oko 30 minuta.

Mesne okruglice u juhi

250 g mljevene junetine
120 g samljevene kobasice za kuhanje
1 veća glavica luka
1/3 šalice krušnih mrvica
1 jaje
pola žličice soli
4 šalice povrtnog temeljca
2 šalice vode
1 konzerva nasjeckanih pelata
1 konzerva pasirane rajčice
2 šalice nasjeckanog kupusa
400 g graha iz konzerve
2 mrkve
pola šalice graška

Mesne okruglice u juhi

Priprema:

U velikoj zdjeli pomješajte mljevenu junetinu, kobasicu, nasjeckani luk, krušne mrvice, jaje i sol. Dobro miješajte dok se sastojci ne sjedine, a zatim rukama oblikujte okruglice. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri pecite pola količine okruglica, tako da posmeđe izvana. Okrećite ih cijelo vrijeme i miješajte ih tako da tresete tavu. Zatim ih izvadite iz tave i pustite da se ocijede na papirnatim ručnicima. Ponovite postupak s ostatkom okruglica. Ulijte temeljac, vodu, pelate i pasiranu rajčicu u lonac (odnosno u težu, željeznu posudu) pa pustite da zavrije na jakoj vatri. Dodajte okruglice, ostatak luka, kupus narezan na trakice, grah i mrkvu narezanu na kolutiće. Pustite da ponovno zavrije, a potom smanjite vatru na srednju jačinu. Pustite da se kuha otklopljeno, dvadesetak minuta. Dodajte grašak i neka ponovno zavrije. Smanjite i kuhajte još 10 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:13