OD DOMAĆEG LISNATOG TIJESTA

MILLEFOGLIE I TARTE FINE: Posebni francuski kolači za posebne prilike!

Zadivite sve goste!

Ovo su zaista posebni kolači! Ako se već toliko potrudite da napravite vlastito lisnato tijesto onda ne smijete zaobići pripremu millefogliea i tarte finea. Sreća vaša pa smo nabavili nepogrešive recepte!

Millefoglie

1/2 mjere lisnatog tijesta
50 g šećera u prahu

Razvaljati lisnato tijesto, razrezati u pravokutnike dimenzija 10x5cm. Prebaciti na pleh s papirom za pečenje, izbockati vilicom. Blago poprskati hladnom vodom i posipati šećerom u prahu, prekriti papirom za pečenje i opteretiti drugim plehom. Staviti u ugrijanu pećnicu na 200 °C 20 - 30 minuta, dok ne bude lijepe zlatne karamelaste boje. Skloniti pleh i papir te ohladiti.

Ganache bijela čokolada

100 g slatkog vrhnja
100 g bijele čokolade
50 g maslaca
100 g mascarponea
prstohvat kardamoma

Ugrijati slatko vrhnje s maslacem i kardamomom, preliti preko čokolade i mascarponea, izmiješati u glatku smjesu, prebaciti u slastičarsku vrećicu i ohladiti.

Hrskava karamela

75 g šećera
25 g maslaca

Otopiti šećer u karamelu, ubaciti maslac i žustro miješati pjenjačom dok se maslac ne poveže u kremastu karamelu. Odmah je izliti na silpat, prekriti drugim silpatom i razvaljati najtanje što može. Kratko ohladiti i izlomiti na komade.

Kruške

2 kruške
3 žlice soka limuna
30 g šećera
1/3 žličice ras el hanout začina

Otopiti šećer u karamelu, ubaciti kruške narezane na kockice, dodati sok limuna i Ras el hanout, pirjati dok kruške malo ne omekšaju u svojem umaku.

Još nam je potrebno:

100 g Dulce Leche karamel namaza

Na tanjur staviti jednu pločicu lisnatog tijesta, istisnuti ganache od bijele čokolade i Dulce Leche, ponoviti postupak s još 2 pločice, završiti pločicom. Ukrasiti hrskavom karamelom i kruškama.

Tarte Fine

Frangipane od badema

80 g maslaca
80 g šećera
100 g bademova brašna
30 g glatkog brašna
prstohvat soli
2 žlice amaretta
2 bjelanjka

Mliječno otopiti maslac. U zdjeli pomiješati sve suhe sastojke, umiješati maslac i amaretto. Na kraju dodati 1 po 1 bjelanjak da se poveže smjesa. Staviti u slastičarsku vrećicu. Još potrebno: 1 mjera lisnatog tijesta 3-4 jabuke ili kruške 50 g šećera u prahu 1 žličica cimeta 50 g marmelade marelica 50 g soka limuna po želji, sjeckane pistacije i brusnice Razvaljati lisnato tijesto tanko, razrezati na 12 kvadrata 10x10cm, staviti na pleh s papirom za pečenje, izbockati ih vilicom. Na svaki kvadrat rasporediti kremu od badema (ostaviti 1 cm ruba kvadrata prazan) i na kremu posložiti listiće jabuka ili krušaka. Posipati šećerom u prahu pomiješanim s cimetom. Staviti u ugrijanu pećnicu na 210 °C 25 - 30 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Ugrijati marmeladu od marelica sa sokom limuna i još vruće tartove glazirati, posipati pistacijama i brusnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:57