OD DOMAĆEG LISNATOG TIJESTA

MILLEFOGLIE I TARTE FINE: Posebni francuski kolači za posebne prilike!

Zadivite sve goste!
Zadivite sve goste!

Ovo su zaista posebni kolači! Ako se već toliko potrudite da napravite vlastito lisnato tijesto onda ne smijete zaobići pripremu millefogliea i tarte finea. Sreća vaša pa smo nabavili nepogrešive recepte!

Millefoglie

1/2 mjere lisnatog tijesta
50 g šećera u prahu

Razvaljati lisnato tijesto, razrezati u pravokutnike dimenzija 10x5cm. Prebaciti na pleh s papirom za pečenje, izbockati vilicom. Blago poprskati hladnom vodom i posipati šećerom u prahu, prekriti papirom za pečenje i opteretiti drugim plehom. Staviti u ugrijanu pećnicu na 200 °C 20 - 30 minuta, dok ne bude lijepe zlatne karamelaste boje. Skloniti pleh i papir te ohladiti.

Ganache bijela čokolada

100 g slatkog vrhnja
100 g bijele čokolade
50 g maslaca
100 g mascarponea
prstohvat kardamoma

Ugrijati slatko vrhnje s maslacem i kardamomom, preliti preko čokolade i mascarponea, izmiješati u glatku smjesu, prebaciti u slastičarsku vrećicu i ohladiti.

Hrskava karamela

75 g šećera
25 g maslaca

Otopiti šećer u karamelu, ubaciti maslac i žustro miješati pjenjačom dok se maslac ne poveže u kremastu karamelu. Odmah je izliti na silpat, prekriti drugim silpatom i razvaljati najtanje što može. Kratko ohladiti i izlomiti na komade.

Kruške

2 kruške
3 žlice soka limuna
30 g šećera
1/3 žličice ras el hanout začina

Otopiti šećer u karamelu, ubaciti kruške narezane na kockice, dodati sok limuna i Ras el hanout, pirjati dok kruške malo ne omekšaju u svojem umaku.

Još nam je potrebno:

100 g Dulce Leche karamel namaza

Na tanjur staviti jednu pločicu lisnatog tijesta, istisnuti ganache od bijele čokolade i Dulce Leche, ponoviti postupak s još 2 pločice, završiti pločicom. Ukrasiti hrskavom karamelom i kruškama.

Tarte Fine

Frangipane od badema

80 g maslaca
80 g šećera
100 g bademova brašna
30 g glatkog brašna
prstohvat soli
2 žlice amaretta
2 bjelanjka

Mliječno otopiti maslac. U zdjeli pomiješati sve suhe sastojke, umiješati maslac i amaretto. Na kraju dodati 1 po 1 bjelanjak da se poveže smjesa. Staviti u slastičarsku vrećicu. Još potrebno: 1 mjera lisnatog tijesta 3-4 jabuke ili kruške 50 g šećera u prahu 1 žličica cimeta 50 g marmelade marelica 50 g soka limuna po želji, sjeckane pistacije i brusnice Razvaljati lisnato tijesto tanko, razrezati na 12 kvadrata 10x10cm, staviti na pleh s papirom za pečenje, izbockati ih vilicom. Na svaki kvadrat rasporediti kremu od badema (ostaviti 1 cm ruba kvadrata prazan) i na kremu posložiti listiće jabuka ili krušaka. Posipati šećerom u prahu pomiješanim s cimetom. Staviti u ugrijanu pećnicu na 210 °C 25 - 30 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Ugrijati marmeladu od marelica sa sokom limuna i još vruće tartove glazirati, posipati pistacijama i brusnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 21:19