EVO KAKO SE RADI

Mimose obožavamo, ali ovaj osvježavajući napitak od narančina soka još je bolji izbor za druženja oko roštilja

 @ Aboutnicoeller Instagram/
Kada smo svojevremeno u Valenciji isprobali jednostavan, osvježavajući koktel od naranče, malo je reći da nas je osvojio na prvi gutljaj

Uz dobar brunch ili ručak odlično se slaže osvježavajuća mimosa, no jeste li ikad isprobali Agua de Valencia? Riječ je o popularnom španjolskom napitku koji je nezaobilazno osvježenje kada se nađete na ulicama Valencije, a radi se od soka od naranče, votke, džina i cave (pjenušavog vina).

Vjeruje se da je ovaj napitak izmislio Constante Gil, koji je u drugoj polovici 20. stoljeća današnji Cafe Madrid u starom gradu u Valenciji pretvorio u popularno mjesto sastajanja i večernjih okupljanja. Jedne večeri gostima je navodno dosadilo ispijanje pjenušca pa su zamolili Constantea da izmisli kakav dobar, uzbudljiviji koktel. Nakon kratke improvizacije, izmislio je upravo ono što se danas naziva Agua de Valencia i oduševio goste.

image
@50bestdiscovery Instagram/

Budući da mnogi upravo naranču, uz paellu i nekoliko drugih specijaliteta, nazivaju zvijezdom gastro ponude u Valenciji, nije ni čudo da je kao glavni sastojak koktela odabrao upravo sok svježe naranče. S vremenom se u receptima počelo naglašavati kako je najbolje koristiti lokalne sorte i plodove koji su ubrani u točno određenom trenutku zrelosti. Po originalnoj recepturi, alkohol koji se koristi za ovaj koktel također bi trebao biti najviše kvalitete, a navodno je Constante dodao i šećer, iako je kasnije navedeno kako zbog slatkoće valencijanskih naranči to uglavnom nije ni potrebno.

U početku je ovaj napitak bio poznat samo nekolicini Constanteovih prijatelja i poznanika, koji su ga ispijali na tajnim sastancima, no ubrzo je današnji Cafe Madrid postao sve popularniji pa se tako pročulo i za Agua de Valencia koktel. Postao je tako sve popularniji, posebice kao večernji izbor pića koji lijepo osvježava, ali i opija.

image
@ Aboutnicoeller Instagram/

Agua de Valencia koktel je koji smo na ulicama Valencije isprobali prije nekoliko godina i koji nas je, na posebno vruć dan, osvojio već na prvi gutljaj. Osvježavajući sok od naranče u kombinaciji s nekoliko vrsta alkohola možda se na prvu ne čini kao najbolji odabir pića u podne, jer može biti itekako varljiv, ali će biti dobra opcija kao jedno od pića koje ćete poslužiti na druženju uz roštilj ili večernjem okupljanju s ekipom koju dugo niste vidjeli.

Sastojci su jednostavni, neće vam trebati baš nikakva posebna oprema, a naš je savjet i da ga odmah pripremite u što većem vrču jer, jednom kada ga ekipa isproba, nestajat će rekordnom brzinom. Recept donosimo u nastavku.

Za jednu litru koktela trebat će vam:

500 ml narančina soka

300 ml cave ili drugog pjenušavog vina

100 ml votke

100 ml džina

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u velikom vrču i poslužite u čašama za šampanjac ili martini. Ovaj koktel obično se ne poslužuje s ledom, već se kod pripreme koriste dobro ohlađene naranče i cava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:23