PROBAJ OVO!

Mini palačinke sa šunkom, špinatom, jajima i vrhnjem dobra su ideja za doručak, ali i večeru

 Berislava Picek/Cropix/
Bez ozbira pripremate li bogati doručak ili tražite ideju za brzi ručak ili večeru, ove palačinke baš uvijek su dobar odabir
Bez ozbira pripremate li bogati doručak ili tražite ideju za brzi ručak ili večeru, ove palačinke baš uvijek su dobar odabir

Trebat će vam:

200 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
200 ml mlijeka
2 žlice sitno nasjeckanog vlasca
3 jaja
30 g otopljenog maslaca
sol
papar
maslac za prženje

Za nadjev:

100 g šunke
50 g špinata
4 jaja za poširanje

Za umak:

200 g kiselog vrhnja
100 g majoneze
3 kisela krastavca
par kapara
prstohvat mljevene dimljene crvene paprike
3-4 šnite pršuta

Priprema:

U dublju posudu stavite jaja te ih izmiješajte pjenjačom. Dodajte mlijeko, otopljeni maslac (pazite da nije vruć kako se jaja ne bi pretvorila u kajganu), začine i lagano miješajte. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i vlasac. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Nakratko ostavite sa strane. Napravite umak. U zdjelicu stavite vrhnje, majonezu, na sitno nasjeckan krastavac, kapare i usitnjeni pršut. Na kraju umiješajte začine. Stavite u hladnjak.

Vrijeme je za pečenje palačinki. Zagrijte tavu na umjerenoj vatri, a zatim u nju ulijte pola manje zaimače pripremljenog tijesta. Lagano oblikujte mini palačinke promjera oko 10 centimetara. Pecite palačinke dok ne potrošite tijesto. Na dno tanjura stavite palačinku, dodajte umak, svježi špinat i šunku. Zatim složite još dva ista sloja. Na vrh servirajte poširano jaje. Kako biste ga poširali, u manjoj posudi zagrijte vodu. Kada zakuha smanjite vatru na najmanje. Dodajte dvije žlice jabučnog octa. Jaje oprezno razbijte u zdjelicu, tako ćete izbjeći da se žumanjak raspadne. Pažljivo spustite jaje u vodu pomoću žlice, najbolje uz stijenku posude. Žlicom pomalo gurajte bjelanjak prema žumanjku da se ne razdvoji. Poširano jaje je gotovo kada je bjelanjak potpuno bijel i lagano tvrd. Izvadite ga rupičastom lopaticom kako biste odmah uklonili višak tekućine. Stavite odmah na palačinku. Jaje začinite solju i paprom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 15:32