OMILJENI VOĆNI NAMAZ

Mnogi ga vole na kruhu s maslacem i u palačinkama, a evo i kako se radi pravi domaći pekmez od šipka

Priprema nije nimalo jednostavna, ali zato se u ovoj poslastici posebno uživa

Oni koji su se u pripremu pekmeza od šipka do sada već upustili, dobro znaju da je u pitanju dugotrajan i nešto kompliciraniji proces, ali upravo zato, poseban je gušt namazati ga na krišku kruha s maslacem i pojesti u slast. Kako nam je savjetovao Darko Pešutić, vlasnik OPG-a kod Slavonskog broda, kod pripreme je iznimno važno dugo kuhanje, ali i šećer bez kojeg ne možete dobiti pravu stvar. Najvažnije je, ipak, naoružati se dobrom voljom, alatom i vremenom.

image
Danijel Soldo/Cropix/Cropix
image
Danijel Soldo/Cropix/Cropix

"Šipak najprije treba dobro oprati, nakon toga se kuha, pa melje, pasira i zatim se stavlja peći. Mi ga pečemo na vatri baš na peći, a može se i jednostavno kuhati na štednjaku ako nemate druge mogućnosti. Pečemo ga oko pet sati, a baš o tome ovisi i koliko će biti gust. Šećer dodajemo pred kraj, prije nego ga skidamo s vatre. Može se raditi i bez šećera, ali šipak je prirodno kiselkast i zato ga je dobro dodati. Ako ga dugo kuhate, on će se ugustiti, ali bez šećera nećete dobiti lijepi, slatki i provjereno dobar namaz", objasnio nam je svojevremeno Darko Pešutić.

image
Danijel Soldo/Cropix/Cropix
image
Danijel Soldo/Cropix/Cropix

Stoga, ako se ovih dana planirate upustiti u pripremu, u nastavku ostavljamo njegov provjereni recept, a cijelu priču o Darku Pešutiću i njegovom pekmezu možete pročitati ovdje.

Trebat će vam:

12 kg šipka

4 kg šećera

Priprema:

Šipak je najprije potrebno oprati u dvije vode, a zatim staviti kuhati. Kuhajte ga sat i pola kako bi omekšao, a zatim ga stavite u blender i sameljite. Možete ga samljeti i na mašini na meso. Dodajte mu vode, a zatim ga grubo pasirajte na pasirku za paradajz tako da se odvoje sjemenke. Njih ima jako puno pa je potrebno biti oprezan i procijediti šipak fino kao na gazu. Nakon toga šipak ide na pečenje ili kuhanje i cijelo vrijeme se mora miješati kako ne bi izgorio. Na 12 kilograma šipka, dovoljno je 5 sati kuhanja ili pečenja. Pratite gustoću jer, što ga dulje kuhate, on će biti gušći. Pred sam kraj dodajte šećer, otprilike sat vremena prije nego ga skidate s vatre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:38