NEŠTO SLATKO

MODERNE INAČICE SLATKIH DALMATINSKIH KLASIKA: Hrapoćuša

 Paun Paunović / HANZA MEDIA
Ukusni kolači!

Biskvit:

6 žumanjaka i dva bjelanjka
100 g šećera
80 g brašna
5 g praška za pecivo
2 prstohvata soli
1/2 naranče, korica i sok
1/2 limuna, korica
1 žlica ruma
vanilija

Nadjev:

250 g polovina oraha
4 bjelanjka
180 g šećera
vanilija
rum 1-2 kašike
korica 1/2 limuna i naranče
prstohvat soli

Split, 291217.
Splitska slasticarka Ines Banovic priprema tradicionalne dalmatisnke kolace.
Na fotografiji: torta hrapacusa.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / HANZA MEDIA

Tući mikserom 2 bjelanjka s prstohvatom soli i pri kraju miješanja dodati 1 žlicu šećera za stabilizaciju. Tući mikserom 15-ak minuta 6 žumanjaka sa preostalim šećerom i aromama. U smjesu od jaja lagano rukom i naizmjenično umiješati prosijano brašno sa PP i snijeg od bjelanjaka. Peći u kalupu promjera 20-24 cm na 170 stupnjeva 20-ak minuta. Kad je biskvit gotov, izvaditi iz pećnice i pustiti da odmara 10 minuta. Za to vrijeme u plitkom širokom loncu staviti lagano istučene bjelanjke, šećer, vaniliju, koricu limuna i naranče, rum. Staviti lonac na laganu vatru i miješati 10-ak minuta dok karamel poprimi lijepu jantarnu smeđu boju i smjesa se poveže u sjajnu masu. Kad je nadjev gotov, lagano drvenom kuhačom stavljati na biskvit, od rubova biskvita prema sredini. Cijelu tortu vratiti u pećnicu još 15 minuta na 100 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:37