ZA POD ZUB

Možda ste mislili da radite najbolje pohance, ali uz samo dva sastojka bit će još bolji, evo u čemu je stvar

Što je bolje od pohanog mesa, ribe i povrća? Pohanci u panadi od krušnih mrvica koje ste napravili sami

Kada vam dosade klasični pohanci ili se u kutiji za kruh skupi previše ostataka, kao što je to slučaj bio kod mene nakon odrađenih nekoliko snimanja za novi (fantastičan!) broj magazina Dobra hrana, napravite, što drugo, nego krušne mrvice. Kod ovog recepta najbolji je dio to što ga uvijek možete prilagoditi svojim željama pa kruh usitniti točno do one mjere koja vam odgovara. Primjerice, ja volim da dio mrvica ostane krupniji, kako bi meso, riba i povrće koje paniram bili hrskaviji, a dio sitniji, kako bi popunio sve one rupice između krupnih mrvica.

image
Lidija Lončarić/

A kada ste se već bacili u proizvodnju domaćih krušnih mrvica, dajte si oduška pa ih i začinite po želji. Uz pohana jela najbolje se slažu svježiji, kiselkasti dodaci pa je korica limuna i naranče više nego odličan odabir, a dodati im možete i kapare koji će biti zaslužni za dublji, slaniji okus cijelog jela.

Osim što osušenu koricu limuna, naranče i kapara sa soli možete dodati krušnim mrvicama, dio spremite pa koristite kao začinski posip za najrazličitija jela koje treba ‘samo malo podignuti‘. Prvi mi napamet pada pečeni ili krumpir pretvoren u pire, pirjano povrće, jela na žlicu ili focacciu, što sam i sama isprobala i bilo je zbilja odlično (ne lažem, i drugi su nahvalili).

image
Lidija Lončarić/

Ovaj recept zapravo sadrži dva u jednom i vjerujem, svaki zasebno u vašoj bi kuhinji mogao biti prilično koristan, a zajedno su dobra formula da pohance za idući ručak pretvorite u još slasnije jelo. A mislili ste da bolje ne može...

DRUGAČIJE KRUŠNE MRVICE

Trebat će vam:

1 kg kruha
korica dva limuna i korica jedne naranče (može i samo jedno ili samo drugo)
10-ak kapara
krupnija sol ili cvijet soli

Priprema:

Limun i naranču naribajte, kapare nasjeckajte na sitno. Pomiješajte sve zajedno sa soli pa stavite u pećnicu na 120 stupnjeva. Pecite oko 45 do 60 minuta ili dok se sve skupa dobro ne osuši. Dodatno usitnite po potrebi. Kruh nasjeckajte na kockice, rasporedite ga po posudi za pečenje pa ubacite u pećnicu. Sušite ga dok ne postane hrskav. Ubacite ga u blender ili sameljite mašinom za mljevenje. Pomiješajte krušne mrvice sa začinskom soli, pustite da se sve skupa dobro ohladi pa držite u dobro zatvorenoj staklenci. Koristite po potrebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:02