PROVJERENI RECEPT

MREŽNIČKA AVANTURA: Somburger

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
Ljetne vrućine zapasale su sve naše krajeve, asfalt se topi, sparina vreba sa svih strana, pa mnogi traže spas u morskim predjelima, a nikako da se sjete alternative - skrivanja u šumi ponad riječnog sliva

Peciva za burgere:

500 g glatkog brašna
30 ml ulja
50 g maslaca
125 ml mlijeka
125 ml vode
pola žlice suhog kvasca
pola žlice soli
pola žlice šećera
1 jaje

Gornji Zvecaj, 130619.
Rostiljanje na Mreznici.
Na fotografiji: peciva za fishburgere.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

U dublju posudu prosijte brašno te dodajte suhi kvasac, sol i šećer. U lončiću zagrijte mlijeko, vodu i ulje te dodajte jaje i sve spojite pjenjačom. Mokru smjesu dodajte suhoj i miješajte dok se ne spoje. Kada tijesto postane dovoljno kompaktno, prebacite ga na radnu površinu i mijesite. Ostavite da odmori sat vremena na sobnoj temperaturi. Formirajte kugle od 120 do 150 grama i položite ih na papir za pečenje. Premažite ih žumanjkom i pospite sezamom. Pecite 20 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Nakon pečenja peciva prebacite na rešetku i premažite maslacem.

Somburger:

1000 g soma
500 g šarana ili druge bijele riječne ribe (smuđ)
500 g mljevene junetine - bez masnoće
krušne mrvice
mljevena čili papričica
mljevena slatka paprika
slatko-ljuti umak
sol
papar

Punjenje za burgere:

luk
cheddar ili tilzit
rajčica
zelena salata

Gornji Zvecaj, 130619.
Rostiljanje na Mreznici.
Na fotografiji: fishburger.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Soma i šarana očistite, odstranite glavu i rep. U velikom loncu zakuhajte vodu, posolite i popaprite. Kad je voda uzavrela, u nju ubacite komade ribe i pustite da kuhaju 3-4 minute, zatim ih izvadite, ocijedite i ohladite da ih možete rukama očistiti od kostiju. Kada je riba očišćena, usitnite je nožem i pomiješajte s junetinom, u smjesu ubacite sve nabrojane začine po želji. Rukama miješajte smjesu dodajući krušne mrvice koliko treba (ne pretjerujte) da možete oblikovati burgere. Zatim pustite da smjesa odstoji u hladnjaku dva sata. Nakon odležavanja smjesa je spremna za izradu burgera. Možete ih peći na žaru ili na vrućoj ploči. Poslužite tople kao klasični burger uz sir, rajčicu, salatu i slatko-ljuti umak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:47