Baccalà alla livornese najrašireniji je od svih recepata u Toskani. Naravno, svaka kuća i svaka familija ima svoj posebni recept. Samo malo dalje, oko Viareggia, pripremaju ga tako što krumpire stave ispod, pa je to baccalà alla viareggina.
"Mi smo doma uvijek stavljali naše olive taggiasche, pa kapare zbog kiseline, ja bih uvijek dodao peperoncine… Ali sve je to u osnovi isto", kazao je Gregorio Mannucci dok nam je otkrivao sve tajne i trikove pripreme ovog blagdanskog jela.
Baccalà alla livornese
Trebat će vam:
600 g svježeg bakalara
250 g krumpira
100 g glatkog brašna
0,5 l suncokretova ulja
Za umak:
800 g pelata
1 glavica crvenog luka
2 češnja češnjaka
maslinovo ulje
peršin, kadulja, timijan, peperoncino - prema ukusu
40 g bijelog vina
40 g maslina taggiasche
20 kapara
sol, papar
Priprema:
Za umak 0luk narezati na tanke kolutove i staviti u tavu sa maslinovim uljem, pustiti da omekša, po potrebi podliti vodom. Dodati rukom zgnječene pelate, sol, papar, češnjak, kapare, peperoncino, masline i začinsko bilje. Pustiti na laganoj vatri s poklopcem 10-ak minuta kako bi se proželi okusi. U međuvremenu, u dubokoj posudi zagrijati 0,5 l suncokretova ulja, narezati bakalar na komade od 50- ak g, uvaljati ih u brašno i pržiti u dubokom ulju dok ne poprime zlatnu boju. Izvaditi iz ulja, posušiti na papiru, dodati u tavu s umakom i doliti vino. Kuhati 10-ak minuta na laganoj vatri. Na mandolini narezati krumpir na listiće, posoliti, popapriti i dodati maslinovo ulje, sve promiješati i s pomoću kalupa napraviti četiri gnijezda od krumpira. Staviti u pećnicu zagrijanu na 180 °C na 10 do 12 minuta. Servirati krumpir, bakalar s umakom i preliti još jednom finim maslinovim uljem.
Novi broj magazina Dobra hrana sada je u prodaji! Potražite ga na kioscima ili naručite putem Hanza Media web shopa. Jednostavno, brzo i praktično, naručite svoj omiljeni magazin i preuzmite u odabranom paketomatu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....