IZ KUHARICA TALIJANSKIH NONA

Na ovaj način bakalar priprema gotovo svaka kuća u Toskani, pitali smo zagrebačkog Firentinca da nam ga pripremi i otkrili zašto je ovo jelo toliko posebno

Zagrebački Firentinac Gregorio Mannucci pripremio je za Dobru hranu Baccalà alla livornese, jelo koje ga uvijek vraća u noninu kuhinju. Nona je, doduše, ta jela pripremala od usoljenog bakalara, i to à la carte za svakoga člana obitelji, a Gregorio se snašao sa svježim, ništa manje ukusnim

Baccalà alla livornese najrašireniji je od svih recepata u Toskani. Naravno, svaka kuća i svaka familija ima svoj posebni recept. Samo malo dalje, oko Viareggia, pripremaju ga tako što krumpire stave ispod, pa je to baccalà alla viareggina.

image
Marko Todorov/Cropix

"Mi smo doma uvijek stavljali naše olive taggiasche, pa kapare zbog kiseline, ja bih uvijek dodao peperoncine… Ali sve je to u osnovi isto", kazao je Gregorio Mannucci dok nam je otkrivao sve tajne i trikove pripreme ovog blagdanskog jela.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Baccalà alla livornese

Trebat će vam:
600 g svježeg bakalara
250 g krumpira
100 g glatkog brašna
0,5 l suncokretova ulja
Za umak:
800 g pelata
1 glavica crvenog luka
2 češnja češnjaka
maslinovo ulje
peršin, kadulja, timijan, peperoncino - prema ukusu
40 g bijelog vina
40 g maslina taggiasche
20 kapara
sol, papar
Priprema:
Za umak 0luk narezati na tanke kolutove i staviti u tavu sa maslinovim uljem, pustiti da omekša, po potrebi podliti vodom. Dodati rukom zgnječene pelate, sol, papar, češnjak, kapare, peperoncino, masline i začinsko bilje. Pustiti na laganoj vatri s poklopcem 10-ak minuta kako bi se proželi okusi. U međuvremenu, u dubokoj posudi zagrijati 0,5 l suncokretova ulja, narezati bakalar na komade od 50- ak g, uvaljati ih u brašno i pržiti u dubokom ulju dok ne poprime zlatnu boju. Izvaditi iz ulja, posušiti na papiru, dodati u tavu s umakom i doliti vino. Kuhati 10-ak minuta na laganoj vatri. Na mandolini narezati krumpir na listiće, posoliti, popapriti i dodati maslinovo ulje, sve promiješati i s pomoću kalupa napraviti četiri gnijezda od krumpira. Staviti u pećnicu zagrijanu na 180 °C na 10 do 12 minuta. Servirati krumpir, bakalar s umakom i preliti još jednom finim maslinovim uljem.

Novi broj magazina Dobra hrana sada je u prodaji! Potražite ga na kioscima ili naručite putem Hanza Media web shopa. Jednostavno, brzo i praktično, naručite svoj omiljeni magazin i preuzmite u odabranom paketomatu.

image
Berislava Picek/Cropix/Vesna Veselić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2025 06:02