Kod ovog jela posebno volimo to što je jednostavno za pripremu i što sve sastojke uglavnom uvijek imamo kod kuće. Mrkva je tu za brzinsku juhu i temeljac, krumpira isto uvijek ima, šalša od prošlog ljeta ili kupovni pelati za brzinske pašte obavezan su dio smočnice, a bez začina kao što su crvena paprika i lovorov list ne možemo ni zamisliti svakodnevno kuhanje. Dakle, ovo jelo jedno je od onih kojima se okrećemo na dane kada i nismo posebno oduševljeni stanjem na računu, ne ide nam se do trgovine, a jede nam se nešto fino i utješno, brzo gotovo, gusto i bogato.
Ovo varivo, osim što je sve to, odlično je i zato što mu se uvijek mogu dodati drugi dodaci. Primjerice, u ovu kombinaciju volimo dodati i malo slanine, kobasicu narezanu na kolutiće ili čak piletinu. Sve mesne dodatke najprije dobro zapečemo sa svih strana, izvadimo iz lonca, a potom ih vraćamo kada dodajemo i korjenasto povrće.
Također, uvijek dobar dodatak bit će i drugo povrće, poput mahuna, graška ili tikvica, a na vrh uvijek možete dodati i sitno sjeckani mladi luk i vlasac. Uz varivo uvijek možete poslužiti i koju krišku kruha, ako ništa drugo, barem da pokupite svu tekućinu s dna tanjura. I na kraju, ono što cijelo vrijeme čekate, u nastavku vam ostavljamo recept za omiljeno krumpir varivo. Dobar tek!
KRUMPIR VARIVO
Trebat će vam:
1 luk
2-3 srednje mrkve
2 režnja češnjaka
2-3 žlice šalše ili pelata
5-6 krumpira
1 žlica slatke mljevene paprike
1 lovorov list
sol i papar
voda ili povrtni temeljac
mast ili ulje
Priprema:
Na masnoći najprije pirjajte sitno sjeckani luk. Mrkvu i krumpir očistite i narežite na kockice. Kada luk poprimi boju, dodajte ih u lonac. Ubacite i sjeckani češnjak. Kratko pirjajte pa dodajte šalšu ili pelate, lovorov list, slatku mljevenu papriku i sve zalijte povrtnim temeljcem ili vodom. Začinite soli i paprom. Kuhajte 40-ak minuta ili dok povrće ne omekša, a tekućina ispari i dobijete gusto varivo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....