RECEPTI IZ EKO ŠKOJA

Na Žrnovu smo otkrili kako se priprema zelje na tabak s friganim triljama

 Sasa Buric/Cropix/Cropix
Jelo je pripremila Diana Marović iz Eko Škoja, a objasnila nam je i kako se raštika koja ima jak okus najprije mora natopiti u vodi

Trebat će vam:

200 g raštike
2,5% soli za vodu
300 g krumpira
4 režnja češnjaka
500 g trlja
50 g oštrog brašna
250 ml maslinova ulja
1 žličica sode bikarbone
sol i papar

Priprema:

Uberite listove raštike te odvojite mekani dio od stabljike. Listove zamotajte i narežite na tanke trakice (kao duhan) te stavite u vodu u koju ste dodali 2,5% soli. Neka se namače oko 2 sata. Procijedite i ostavite sa strane. U veliki lonac ulijte veću količinu vode, koju zasolite, i stavite cijeli oguljeni krumpir. Kada voda provrije, dodajte sodu bikarbonu i stavite raštiku. Kuhajte otklopljeno dok krumpir ne omekša. Procijedite i dodajte nasjeckani češnjak. Podlijte s malo ulja i sve usitnite. Očišćene trlje stavite u vrećicu i pospite brašnom i sve dobro protresite kako bi se brašno primilo na ribu. U tavicu stavite prst ulja i zagrijte te pecite trlje na srednje jakoj vatri. Ocijedite na ubrusu. Na veći tanjur prvo stavite zelje, a preko njega frigane trlje. Poslužite uz malo šporke šalše.

Što je zelje na tabak?

Pripremiti na tabak, tj. na trakice. Raštika se poslužuju s krumpirima i maslinovim uljem, a osnovni okus ovog puta oplemenili smo divljim moračem (koromačem). Diana Marović objasnila nam je da se polje gdje je raštika izravno na suncu ne navodnjava, pa raštika ima iznimno jak okus te se prvo mora nakvasiti u slanoj vodi kako bi se odgorčila i smanjila jačina. Nekada se raštika potapala u morskoj vodi, ali tko će sad do Žrnovske banje, pa smo vodu zasolili krupnom stonskom soli i ostavili da odstoji dva sata.

image
Sasa Buric/Cropix/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 13:00