PRIPREMITE GA KOD KUĆE

NAGRAĐIVANI RIŽOTO SA ŠPAROGAMA: Recept Ane Grgić i savjeti kako da vam uvijek ispadne savršen!

 Marko Miščević / Hanza Media
Ususret proljeću!

Naša slavna chefica Ana Grgić za Dobru hranu je pripremila savršeno kremast rižoto od šparoga i rikule koji je uvršten u Guida Gallo, prestižni vodič kroz najbolje rižote na svijetu. I vi ga možete pripremiti kod kuće, naoružat ćemo vas receptom i trikovima kako da vam baš uvijek ispadne savršen!

Trebat će vam:

250 g riže
25 g luka
2 g češnjaka
30 ml bijelog vina
400 ml temeljca
maslinovo ulje
150 g parmezana
45 g maslaca
150 g šparoga
100 g rikole

Marko Miščević / Hanza Media

Priprema:

Na maslinovu ulju prepržite sitno sjeckani luk i češnjak, dodajte rižu i miješajte dok se ne zagrije. Zalijte bijelim vinom i pustite da vino ispari, a zatim zalijte temeljcem i lagano kuhajte uz povremeno miješanje. Kad je riža pri kraju, dodajte sitno sjeckane šparoge, lagano prokuhajte i maknite s peći. Dodajte kockice maslaca i ribani parmezan. Miješaje dok rižoto ne postane kremast. Na maslinovu ulju prepržite vrhove šparoga i začinite. Servirajte rižoto, na vrh stavite pržene šparoge i ukrasite listićima rikole.

Trikovi za eksploziju okusa:

1. Birajte bijelu rižu kratkog zrna. Ona ispušta više škroba i čini rižoto kremastijim.

2. Napravite domaći temeljac, rezlika je i više nego osjetna.

3. Rižu najprije prepržite zajedno s lukom i češnjakom dok se lagano ne počne hvatati za posudu. Tako postaje hrskava i bolje upija temeljac.

4. Prvo podlijevanje neka bude vinom, a svako sljedeće temeljcem! Tako ćete dobiti savršen omjer arome vina i povrća te riže.

5. Maslac koji dodajete u rižoto neka bude potpuno hladan!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:28