SANTERRA

Najbolji flan koji ćete probati u životu spremaju u Madridu, nabavili smo recept

 /Santerra Arhiva
Chef Miguel Carretera flan radi s ovčjim mlijekom i vrhnjem te ga aromatizira tonkom

Trebat će vam:

800 ml ovčjeg mlijeka
200 ml vrhnja
8 žumanjaka
110 g šećera
malo soli

Za karamel:
300 g šećera
50 g vode

Priprema:

Sve sastojke izmiksajte da dobijete homogenu smjesu. Zatim tu smjesu stavite u lonac s vodom pazeći da postignete temperaturu od 65°C. Kontinuirano miješajte pet minuta na prethodno navedenoj temperaturi. Zatim pripremite karamel, i to tako da šećer s vrlo malo vode, otprilike 300 g šećera na 50 grama vode, topite na 180°C dok ne postignete zlatno-smeđu nijansu. Vrući karamel u tankom sloju ulijte u ramekine, male keramičke zdjelice, pa pričekajte da se karamel malo stisne. Zatim povrh karamela ulijte i kremu. Nemojte koristiti jedan veliki ramekin umjesto nekoliko manjih jer je krema vrlo nježna i velika je mogućnost da će vam se sve raspasti. Tako pripremljene ramekine ispunjene karamelom i kremom stavite u nižu široku posudu koju ste ispunili vodom pa pecite u pećnici 50 minuta na 150°C. Na samom kraju izvadite posudice iz pećnice, obložite ih aluminijskom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći da se flan stisne. Testirajte svoj karakter i poslužite tek sutradan. Prije posluživanja ramekine okrenite naopako na plitki tanjur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:01