A OD KOJIH BOLI GLAVA

NAJBOLJI RECEPTI PROTIV MAMURLUKA: Matekove tortilje s brzinskim baba ganoushem

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Dan nakon jučer...

Za ukiseljeni luk:

1 glavica ljubičastog luka
bijeli aceto

Za baba ganoush:

2 patlidžana
1 glavica češnjaka
1 grančica ružmarina
malo timijana
sok 1/2 limuna
1 žlica kremastog sira

Za tortilje:

600 g mljevene junetine
malo svinjske masti
3 glavice žutog luka
2 paprike
3 mrkve
2 svježe čili papričice
2 glavice češnjaka
2 limuna
20 g koncentrata od rajčice
5 g timijana
5 listova lovora
1 grančica ružmarina
150 g crvenog graha
150 g kukuruza
50 g kapara
20 g kumina
20 g sjemenki korijandra
4 žličice kave
1 žličica šećera
1 prstohvat soli
10 g mljevene crvene slatke paprike
10 g sušenog origana
100 g svinjske masti
tortilje
250 g grčkog jogurta
zelena salata

Zagreb, 251119.
Hrana nakon slavlja: Chefovi Marko Palfi i Matija Bogdan pripremili su 3 savrsena jela nakon slavljena. Tortilju, curry s morskim plodovima, pohani picek s tjesteinom s sirom.
A Anita Saric urednica na webu Dobre hrane  priprmila je hamburger od sarme i burek s pecenom piletinom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Ljubičasti luk narežite na ploške, zalijte octom od bijelog vina tako da pokrije luk i pustite da se kiseli sat vremena. Sad možete napraviti baba ganoush, ali imajte na umu da ovo nije originalna verzija nego brzinski mamurni namaz od patlidžana. Dakle, patlidžane uzdužno prepolovite. Stranu na kojoj je meso zarežite nožem nekoliko puta, potom utrljajte sol i ostavite pola sata da bi patlidžan otpustio višak tekućine. Nakon pola sata ponovno spojite polovice patlidžana između kojih stavite češnjak rezan na tanke listiće, ružmarin i timijan. Zamotajte patlidžan u dva sloja aluminijske folije te stavite u pećnicu na rešetke. Temperatura mora biti minimalno 200°C te ih pecite sve dok nisu potpuno mekani (otprilike 45 min do sat vremena). Pečene patlidžane otvorite, izvadite samo “meso”, a kožu bacite. Na jako zagrijanoj tavi popržite malo češnjaka (ne dulje od minute) i kumina pa ubacite meso patlidžana. Sve pržite na jakoj vatri dok ne ispari 90% tekućine. Prebacite smjesu patlidžana u blender ili štapnim mikserom blendajte sa sokom pola limuna i žlicom kremastog sira dok ne postignete željenu kremoznost. Na svinjskoj masti pirjajte mljeveno meso sve dok se ne karamelizira i dok se ne počne stvarati svijetlo smeđi sloj na dnu tave. Karamelizirano meso izvadite iz tave, a zatim dodajte luk narezan na tanke polumjesece i malo soli. Pirjajte luk dok potpuno ne posmeđi, dodajte papriku koju ste prethodno narezali na trakice. Nakon 3-4 minute dodajte i naribanu mrkvu, narezanu čili papričicu te češnjak te nastavite pirjati 4-5 minuta. Povrće pritisnite na rubove tave i u sredinu stavite suhi kumin, sjemenke korijandra, crvenu papriku i koncentrat rajčice. Pazite da se začini dobro tostiraju pa dodajte meso i podlijevajte vodom. Ubacite žličicu šećera, sol, kavu, ružmarin, timijan i origano. Kuhajte na srednjoj vatri otprilike pola sata, nakon čega umiješajte grah, kukuruz i kapare. Tortilje prepecite sa svake strane jednu minutu na otvorenom plamenu. Nadjenite ih mesom, grčkim jogurtom, prethodno pripremljenim baba ganoushem, ukiseljenim lukom i zelenom salatom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:18