VELIKI VODIČ DOBRE HRANE

NAJISCRPNIJI EDITORIJAL O ROŠTILJANJU KOD KUĆE: Burger s gradela

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Došlo je vrijeme roštiljanja, a nikako da se zapale prve vatre - iz razumljivih razloga socijalnog distanciranja. Ne izdržavši više u “samoizolaciji”, odlučili smo se prilagoditi i isprobati kako roštiljati doma - već kako tko ima prilike: na balkonu, terasi ili u vrtu. Već u pripremi roštiljade iskrsla je dvojba: s kojim roštiljem roštiljati? Najlakše je imati vrt pa zapaliti klasičan roštilj, a što s nama koji smo u stanu s balkonom?

500 g goveđe vratine
100 g pancete (ne presuhe i preslane)
40 ml suhog bijelog vina
sol i papar

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Meso i pancetu (bez kože) narežite na manje komade te sameljite jednom. Dodajte sol, papar i vino te rahlo promiješajte. Neka odstoji u hladnjaku dva sata. Izvadite iz hladnjaka sat-dva da dođe na temperaturu okoline, napravite burgere promjera 8 cm, debljine 2-3 cm, s time da ih prstima malo utisnete u sredini. Na jače ugrijan roštilj stavite peći 4-5 minuta, lagano pritisnite burger nakon par minuta, pa okrenite i pecite oko 3 minute. Skinite s vatre i pokrijte folijom. Prerežite hambi pecivo, namažite maslacem unutrašnjost i stavite na roštilj s bijelom stranom da se ugrije i maslac malo zapeče, okrenite, stavite burger, narezani luk na polumjesece i priloge po želji i lako topivi sir, poklopite s drugim dijelom peciva. Kad se sir rastopi, otvorite i stavite umaka po želji (npr. BBQ) te poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:16