VELIKI VODIČ DOBRE HRANE

NAJISCRPNIJI EDITORIJAL O ROŠTILJANJU KOD KUĆE: Pileća krilca buffalo style

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Došlo je vrijeme roštiljanja, a nikako da se zapale prve vatre - iz razumljivih razloga socijalnog distanciranja. Ne izdržavši više u “samoizolaciji”, odlučili smo se prilagoditi i isprobati kako roštiljati doma - već kako tko ima prilike: na balkonu, terasi ili u vrtu. Već u pripremi roštiljade iskrsla je dvojba: s kojim roštiljem roštiljati? Najlakše je imati vrt pa zapaliti klasičan roštilj, a što s nama koji smo u stanu s balkonom?

900 g pilećih krilaca
250 ml BBQ umaka
80 g otopljenog maslaca
30 g meda
100 g sira s plijesni (gorgonzola, brie, ras-el-hanuta…)
1/4 šalice kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
1/4 šalice majoneze
1/2 šalice mlaćenice ili mlijeka
1/4 mladog luka
50 ml maslinova ulja
sol i papar

Krilca se sastoje od batka, zabatka i špice. Kod pripreme trebamo batak i zabatak odvojiti - prerežite na zglobu, a špicu maknite jer je nećete koristiti. Nakon pripreme nasolite i popaprite, pomiješajte s maslinovim uljem te ostavite sa strane. U međuvremenu pripremite umak u kojem ćete “okupati” pečena krilca. Napravite BBQ umak prema receptu, ali u njega dodajte med i otopljeni maslac. Električni roštilj zagrijte na srednje jako te stavite krilca peći, nakon pet-šest minuta ih okrenite i pecite nekoliko minuta, te pojačajte regulator na najjače i pecite još nekoliko minuta. Okrenite i sve zapecite minutu-dvije. Prema potrebi pecite i dulje, sve dok nisu pečena. Vruća ih prebacite u pripremljeni umak i okupajte. Poslužite ih s “dipom” od sira s plemenitom plijesni koji smo napravili dan prije (optimalno dva dana ranije). U multipraktik, ili u posudu ako ćete sve miješati ručnim mikserom, stavite jogurt, mlijeko i pola sira, te sve promiksajte dok ne dobijete smjesu. Dodajte majonezu, ostatak sira koji ste razmrvili i začinite. Sve dobro umiješajte i ostavite u hladnjaku da se okusi prožmu i istančaju.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

BBQ UMAK

1/4 šalice kečapa
1 šalica pasate
1 žlica meda
1 žlica hoisin umaka
1 žlica worchester umaka
1 čajna žlica tabasca
1 žlica limunova soka
2 žlice maslinova ulja
sol i papar

Sve sastojke dobro promiješajte da se ulje također spoji s umakom. Ovisno o jačini sastojaka, najbolje je umiješati osnovne (kečap i pasatu) te postupno dodavati ostale sastojke dok niste zadovoljni okusom. Umak se može u hladnjaku čuvati do sljedećeg roštiljanja za sedam dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:59