VELIKI VODIČ DOBRE HRANE

NAJISCRPNIJI EDITORIJAL O ROŠTILJANJU KOD KUĆE: Tandoori pileća prsa

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Došlo je vrijeme roštiljanja, a nikako da se zapale prve vatre - iz razumljivih razloga socijalnog distanciranja. Ne izdržavši više u “samoizolaciji”, odlučili smo se prilagoditi i isprobati kako roštiljati doma - već kako tko ima prilike: na balkonu, terasi ili u vrtu. Već u pripremi roštiljade iskrsla je dvojba: s kojim roštiljem roštiljati? Najlakše je imati vrt pa zapaliti klasičan roštilj, a što s nama koji smo u stanu s balkonom?

600 g pilećih prsa bez kože
125 ml kozjeg ili grčkog jogurta (tekućeg)
4 režnja češnjaka
2 žlice soka od svježeg limuna
1 jušna žlica garam masale
1 jušna žlica kumina
1/2 čajne žlice svježe mljevenog crvenog papra
1 čajna žlica kurkume
1 jušna žlica svježe ribanog đumbira
1 čajna žlica dimljene paprike
sol i papar

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Đumbir očistite i naribajte. Filee izrežite na srednje debele šnicle. Češnjak narežite na sitno. Pomiješajte sastojke za marinadu - sok od limuna, garam masalu, kumin, crveni papar te ostale začine s jogurtom, dodajte sol i papar. Probajte okuse - treba biti dobro začinjeno. U vrećicu za zamrzavanje ulijte marinadu te dodajte meso i dobro sve utrljajte. Vrećicu stavite u hladnjak preko noći. Izvadite meso iz marinade i papirnatim ubrusom obrišite marinadu da ne bi izgorjela na roštilju. Gril tavu dobro zagrijte te pecite sa svake strane 4-5 minuta. Poslužite s jasmin ili basmati rižom u koju ste stavili svježi korijander.

Savjet: na isti način ćete peći meso na drugim roštiljima ili na ploči, samo moraju biti dobro zagrijani. U roštiljima s poklopcem temperaturu podesite na 225 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:10