RECEPT DANA

Najjednostavnija, provjerena formula za hrskave popečke od tikvica koja uvijek pali

 Lidija Lončarić/
Za pripremu ovih popečaka trebat će vam svega nekoliko sastojaka. Sve vjerojatno već imate u hladnjaku i smočnici

Sezona tikvica trenutno je na svom vrhuncu i, priznat ćemo vam, na našem su meniju barem tri od sedam dana tjedno. Radimo mesne složence, grilamo ih i poslužujemo uz ribu, ali i pripremao jednostavna jela na bazi povrća poput različitih tjestenina, rižota i omiljenih nam popečaka. Upravo kod pripreme popečaka vodimo se jednostavnom formulom po kojoj nam baš uvijek uspijevaju.

Sve što vam treba bit će ribana tikvica, jaje, mlijeko, sol, brašno i prašak za pecivo. Dakle, sastojci koje vrlo vjerojatno već imate kod kuće. Također, sama priprema vam neće oduzeti previše vremena pa tako popečke možete smutiti u manje od 10 minuta, ako tikvice pripremite unaprijed.

RECEPT ZA POPEČKE OD TIKVICA KOJI UVIJEK PALI

Trebat će vam:

1 mala ribana tikvica

1 jaje

3 žlice brašna

100 ml mlijeka

1 žličica praška za pecivo

Sol

Priprema:

Tikvicu naribajte, posolite i pustite da stoji kako bi otpustila višak vode. U posebnoj posudi pomiješajte jaje i mlijeko, a potom dodajte brašno i prašak za pecivo. Dodatno začinite soli i paprom. Trebali biste dobiti gustu, ali još uvijek tekuću smjesu. U tavi zagrijte ulje, tek toliko da prekrije dno. Kada je ulje dovoljno vruće, žlicom stavljajte smjesu za popečke u tavu i pustite da poprime boju, okrenite ih i pecite još 2-3 minute na srednjoj vatri.

Savjet!

Od navedenih količina dobit ćete smjesu za 10-ak popečaka. Količine uvijek možete prilagoditi vlastitim potrebama, pripazite samo da smjesa koju dobijete uvijek bude tekuća poput one za palačinke.

DODACI PO ŽELJI

Baznoj smjesi za ove popečke uvijek možete dodati i druge sastojke po želji. Više nego dobra i prilično jednostavna ideja bit će svježe začinsko bilje, posebice kopar, koji listić timijana ili sitno sjeckani bosiljak. Osim toga, dodati možete i komadiće tune iz konzerve, sitno sjeckani pršut ili šunku, pa čak i kukuruz, komadiće mladog luka, paprike ili drugog povrća.

image
Lidija Lončarić/

UMAK JE TOČKA NA I

Kako bi ručak bio potpun, popečke možete poslužiti uz jednostavan umak na bazi grčkog jogurta. Upravo je to najbolja ljetna opcija s obzirom na to da priprema ne oduzima previše vremena, a osvježava i daje mogućnost da budete kreativni. U jogurt ubacite protisnuti češnjak, limunov sok i šaku svježeg začinskog bilja koje ste najprije nasjeckali. Dodajte i malo maslinova ulja pa začinite soli i paprom i poslužite kao dip za ekipu ili na tanjuru uz popečke.

Još jedna dobra ideja bit će i tartar umak, koji također možete napraviti sami. Ako se pak osjećate posebno ambiciozno, razmislite o tome da napravite i domaći kečap. Recept potražite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:48