Otkad sam prvi put čula, a zatim i isprobala kombinaciju juhe od rajčice i toplog sendviča sa sirom, moj ljetni jelovnik više nije isti. Juha od rajčica, što god netko rekao, najbolja je upravo pripremljena od svježih rajčica, i to ljeti, kada su najslađe i imate ih previše, a ne kuha vam se šalša. Sve se ubaci u lonac ili pećnicu, blenda i ručak bez puno muke gotov je u manje od sat vremena. A kada se takvoj slatkastoj juhi doda još i topli sendvič, cijela stvar poprima novi smisao. I da bude jasno, nije to bilo kakav topli sendvič, to je onaj s maslacem, cheddarom koji se razvlači i dobrim kruhom, pečen na tavi, hrskav izvana, mekan iznutra. Topli sendvič svih toplih sendviča, najbolji u svemiru!
Dakle, kada spojite najslađe ljetne rajčice i najbolji sendvič u svemiru, ne možete dobiti ništa manje nego fantastičan ručak koji će vam brzo postati jedan od favorita. Plus je i to što juhu možete pripremiti u većoj količini pa poslužiti dva dana ili čak iskoristiti kao umak, a u topli sendvič možete ubaciti i tunu, šunku ili neki drugi dodatak po želji. Iako, zbilja je najbolji samo s puno rastezljivog, slasnog sira. Ali, kako hoćete...
JUHA OD RAJČICE I GRILANI SENDVIČ SA SIROM
Trebat će vam:
3 veće rajčice
1 glavica luka
3-4 režnja češnjaka
1 žlica vinskog octa
prstohvat šećera
začinsko bilje po želji (timijan, bosiljak...)
sol i papar
maslinovo ulje
Za sendvič:
dvije kriške kruha (najbolje sourdough)
sir cheddar (najbolje ribani) ili drugi topivi sir po želji
maslac
Priprema:
Počnite kuhati juhu. Sjeckani luk pirjajte na maslinovu ulju dok ne poprimi boju. Dodajte češnjak, pustite da se pirja minutu pa dodajte rajčicu koju ste nasjeckali. Posolite, dodajte šećer, ocat i začinsko bilje. Kuhajte 30-ak minuta i po potrebi podlijte s malo vode. Na kraju štapnim mikserom pretvorite u gustu juhu.
Dok se juha kuha, napravite sendviče. Kriške kruha premažite maslacem s obje strane. U sredinu stavite ribani cheddar. Preklopite i pecite u tavi na laganoj vatri. Povremeno pritisnite špatulom. Sendvič je gotov kada je izvana hrskav, a sir u unutršnjosti rastopljen.
Poslužite juhu i sendvič zajedno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....