ZA POD ZUB

Najjednostavniji recept za juhu od ljetnih rajčica, plus najbolji topli sendvič koji možete napraviti

Amerikanci izmisle svašta što mi se ne sviđa, ali ova klasična kombinacija im je top

Otkad sam prvi put čula, a zatim i isprobala kombinaciju juhe od rajčice i toplog sendviča sa sirom, moj ljetni jelovnik više nije isti. Juha od rajčica, što god netko rekao, najbolja je upravo pripremljena od svježih rajčica, i to ljeti, kada su najslađe i imate ih previše, a ne kuha vam se šalša. Sve se ubaci u lonac ili pećnicu, blenda i ručak bez puno muke gotov je u manje od sat vremena. A kada se takvoj slatkastoj juhi doda još i topli sendvič, cijela stvar poprima novi smisao. I da bude jasno, nije to bilo kakav topli sendvič, to je onaj s maslacem, cheddarom koji se razvlači i dobrim kruhom, pečen na tavi, hrskav izvana, mekan iznutra. Topli sendvič svih toplih sendviča, najbolji u svemiru!

image
Lidija Lončarić/

Dakle, kada spojite najslađe ljetne rajčice i najbolji sendvič u svemiru, ne možete dobiti ništa manje nego fantastičan ručak koji će vam brzo postati jedan od favorita. Plus je i to što juhu možete pripremiti u većoj količini pa poslužiti dva dana ili čak iskoristiti kao umak, a u topli sendvič možete ubaciti i tunu, šunku ili neki drugi dodatak po želji. Iako, zbilja je najbolji samo s puno rastezljivog, slasnog sira. Ali, kako hoćete...

JUHA OD RAJČICE I GRILANI SENDVIČ SA SIROM

Trebat će vam:
3 veće rajčice
1 glavica luka
3-4 režnja češnjaka
1 žlica vinskog octa
prstohvat šećera
začinsko bilje po želji (timijan, bosiljak...)
sol i papar
maslinovo ulje
Za sendvič:
dvije kriške kruha (najbolje sourdough)
sir cheddar (najbolje ribani) ili drugi topivi sir po želji
maslac
Priprema:
Počnite kuhati juhu. Sjeckani luk pirjajte na maslinovu ulju dok ne poprimi boju. Dodajte češnjak, pustite da se pirja minutu pa dodajte rajčicu koju ste nasjeckali. Posolite, dodajte šećer, ocat i začinsko bilje. Kuhajte 30-ak minuta i po potrebi podlijte s malo vode. Na kraju štapnim mikserom pretvorite u gustu juhu.

Dok se juha kuha, napravite sendviče. Kriške kruha premažite maslacem s obje strane. U sredinu stavite ribani cheddar. Preklopite i pecite u tavi na laganoj vatri. Povremeno pritisnite špatulom. Sendvič je gotov kada je izvana hrskav, a sir u unutršnjosti rastopljen.

Poslužite juhu i sendvič zajedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 17:01