Ovo jelo stvoreno je za dane kada vam se ne da baš ništa, kada biste možda najradije naručili hranu, ali je datum visok, ili za one kada samo želite nahraniti obitelj i sebe, a ne potrošiti sate u kuhinji. Sve sastojke vrlo lako možete ubaciti u sjeckalicu i pustiti da ona odradi posao, a zatim jelo poslužiti na dva načina - kao varivo ili kao umak za tjesteninu.
Skuhala sam ga nakon što sam dane provela u krevetu s virozom i, moram priznati, bolje jelo za oporavak nisam mogla osmisliti. Priprema mi nije oduzela previše vremena, nisam se borila sa sjeckanjem i sve sam jednostavno ubacila u lonac, pirjala i to je to. Sjeckalica mi je, dakle, ovog puta bila najbolji prijatelj, pa mi je pomogla s usitnjavanjem povrća, koje je bilo sezonsko i zapravo sve što sam imala u hladnjaku. U ovoj kombinaciji završile su tikvica, rajčica i paprika, a uz povrće u sjeckalicu sam ubacila i batak sa zabatkom, pa ga usitnila taman da dobijem komadiće koji se još osjećaju pod zubima. Dio sam odmah, dok sam jelo još testirala, pojela na žlicu, a drugi sam pomiješala s malo vode od tjestenine i dobila bogati umak s kojim bih vrlo vjerojatno mogla nahraniti četveročlanu obitelj. Dakle, usudila bih se reći, ovo je recept za krizne situacije i svakako ga vrijedi pripremiti.
Ljetna tjestenina za krizne situacije
Trebat će vam:
1 luk
2 režnja češnjaka
1 manja mrkva
1 paprika
1 batak sa zabatkom
1 veća rajčica
sol i papar
začinsko bilje po želji (bosiljak, peršin, origano, timijan)
maslinovo ulje
tjestenina
Priprema:
Na maslinovu ulju najprije pirjajte sitno sjeckani lik. Kada dobije boju, dodajte protisnuti češnjak pa pirjajte još kratko. Komad mesa ubacite u sjeckalicu ili ga sitno nasjeckajte pa dodajte na luk i pirjajte 10-ak minuta. Dodajte zatim usitnjenu mrkvu i papriku. Ponovno pirjajte 10-ak minuta, začinite soli i paprom te drugim začinima po želji. Na kraju u sjeckalicu ubacite veću rajčicu, usitnite je i dodajte u lonac. Pustite da se krčka 30-40 minuta. Ako ćete jelo poslužiti uz tjesteninu, skuhajte je i odvojite malo tekućine u kojoj se kuhala. U dublju tavu stavite umak, dodajte tekućinu i tjesteninu i kuhanje završite u umaku. Prije posluživanja možete posipati s malo sira ili začinskog bilja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....