Dok se mlađe generacije danas ne mogu zasititi prženih krumpirića, eventualno batata i možda riže, mi nešto stariji još uvijek radije posegnemo za namirnicama na kojima smo odrasli, među kojima je i kukuruzna krupica, pa od nje nerijetko, pogotovo uz jela koja dolaze s umakom, pripremimo palentu. Nju onda poslužimo kad se ohladi iz modlica željenog oblika ili je, pak, narežemo na kriške i kratko zapržimo na grill tavi da bi palenta dobila dodatnu hrskavost. Međutim, mnogi kod ovog priloga "frknu nosom" što palenta nije kremasta poput pirea od krumpira. Može li zaista palenta biti takva? Naravno da može, ali je tada treba malo "začiniti" namirnicama koje će joj dati bogat okus i kremastu strukturu.
Najbliže tome je turski klasik, tradicionalno jelo turske kuhinje koje se naziva kuymak (ne kajmak), yağlaş ili mıhlama, koje se tradicionalno priprema u bakrenoj posudi s ručkama, tzv. sahanu. No, za razliku od nas, u Turskoj se ovo jelo najčešće poslužuje uz doručak s kriškama prepečenog kruha.
A da bi ovo jelo ispalo baš kako bi trebalo biti - neodoljivo kremasto - morate odabrati dobar sir, pa birajte starije i masnije sireve, jer oni daju punoću ovom jelu, kakvu mladi sirevi ne mogu osigurati. Ne volite li ih, jedina opcija vam je tada mozzarella koja je dovoljno topiva i kremasta da jelo kuymak ispadne kako bi trebao. U nastavku vam donosimo klasičan recept, koji ovisno o tome koliko kremast kuymak želite, možete i prilagoditi.
KUYMAK
Trebat će vam:
1½ čaša (3 dcl) topivog masnijeg naribanog sira
1 čaša (2 dcl) vode
2½ žlice kukuruzne krupice
2 žlice maslaca
1½ žličica soli
Priprema:
Otopite maslac pazeći da ne izgori. Kad poprimi jantarnu boju, dodajte mu kukuruznu krupicu i pržite cijelo vrijeme miješajući.
Kad se krupica zaprži, dodajte vodu pa kuhajte uz miješanje dok ne postane gusta. U tom trenutku dodajte sir i nastavite miješati dok se sir ne otopi. Poslužite vruće uz omiljeno mesno ili riblje jelo u umaku, kiselo mlijeko ili vrhnje, prženu slaninu... već kako najviše volite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....