Palenta je jedno od onih jela koje često pripremimo u većoj količini nego što je potrebno, bilo kao prilog uz gulaš, pečeno meso ili umake od gljiva. Iako je najukusnija kada je svježe kuhana i još topla, ostatke palente nipošto ne treba bacati. Od složenaca i salata do zanimljivih reinterpretacija talijanskih klasika, donosimo četiri konkretna i praktična recepta koji dokazuju da hladna palenta itekako zaslužuje drugu priliku.
Složenac od palente s rajčicom, sirom i začinskim biljem
Ovaj složenac odličan je način da pretvorite ostatke palente u zasitno i aromatično jelo koje možete poslužiti kao glavno jelo ili prilog.
Palentu narežite na ploške debljine oko 1 cm. U nauljenu vatrostalnu posudu slažite red palente, pospite mješavinom naribanog tvrdog sira (poput Gaude ili Grana Padano) i nasjeckanih začinskih biljaka poput ružmarina, origana i bosiljka. Zatim dodajte sloj narezane svježe rajčice i polovice cherry rajčica. Ponovite redoslijed dok ne potrošite sve sastojke. Završite s rajčicama i naribanim sirom na vrhu. Pecite u pećnici na 200 °C oko 20-25 minuta, dok složenac ne dobije zlatnu koricu.
Salata s krutonima od palente
Palenta u pečenom obliku može biti odlična zamjena za klasične krušne krutone u salatama, osobito ako želite jednostavno iskoristiti ono što imate.
Ostatke palente izrežite na male kockice (1-2 cm), premažite ih maslinovim uljem i po želji začinite s malo papra, soli i dimljene paprike. Rasporedite ih na papir za pečenje i pecite na 200 °C oko 15 minuta, dok ne postanu zlatne i hrskave. Ohladite ih i dodajte u salatu po izboru. Prelijte laganim dressingom od maslinovog ulja i limunovog soka.
‘Rimski njoki‘ od palente
Inspirirani tradicionalnim rimskim njokima koji se rade od griza, ova verzija koristi palentu za sličan, ali puniji okus i teksturu.
Hladnu palentu razvaljajte ili utisnite u kalup na debljinu od oko 1,5 cm. Čašom ili kalupom izrežite krugove i posložite ih u namašćenu vatrostalnu posudu, djelomično preklapajući jedan preko drugoga. Svaki sloj pospite ribanim sirom (idealno parmezanom) i malo rastopljenog maslaca. Zapecite u pećnici na 190 °C dok ne porumene, otprilike 20 minuta. Poslužite uz svježu salatu ili lagani umak od vrhnja i gljiva.
Panzerotti od palente
Panzerotti od palente zanimljiv su spoj tradicionalnog talijanskog street fooda i domišljatog korištenja ostataka. Priprema nije komplicirana, a rezultat su hrskavi, sočni jastučići koji će nestati u trenu.
U blenderu izmiksajte oko 350 g ohlađene palente s 170 g oštrog brašna dok ne dobijete kompaktno tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna kako bi se lakše valjalo. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i izrežite krugove (veličine dlana). Punite ih omiljenim nadjevima, klasična kombinacija rajčica i mozzarelle, sir i šunka ili čak marmelada i čokolada za slatku varijantu. Preklopite, dobro zatvorite rubove (možete ih lagano pritisnuti vilicom), pa pržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ocijedite na papiru i poslužite tople.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....