PROVJERENI RECEPT

NAJPOZNATIJA SVADBENA TORTA NA SVIJETU: Komad ove torte su mladenke stavljale pod jastuk noć uoči svadbe kako bi sanjale dragog!

 Marko Miščević
Neudate su djevojke stavljale komad svadbene torte pod jastuk večer uoči ceremonije svadbe. Vjerovalo se da će tako mladenka sanjati svog budućeg muža.

Za vjenčanje kraljice Viktorije izrađen je kraljevski šlag, smjesa od bjelanjaka, šećera i soka limuna, a budući da je šećer bio jako skup, kraljevski je šlag predstavljao statusni simbol. Sve do početka 19. stoljeća na vjenčanjima se služila takozvana mladenkina pita, umjesto torte. Mi vam donosimo recept, a ovu tortu za koju će se nakon ručka tražiti kriška više možete ukrasiti svježim ili ušećerenim voćem.

Trebat će vam:

TIJESTO:

4 jaja
4 žlice šećera
pola praška za pecivo
1 žlica kakaa
6 žlica glatkog brašna
50 ml ruma

ŽUTA KREMA:

700 ml mlijeka
6 žlica oštrog brašna
6 žumanjaka
6 žlica šećera
2 vanilin šećera
korica jednog limuna
sok polovice limuna
100 g grožđica

KREMA OD BJELANJAKA:

6 bjelanjaka
200 g sitnog šećera
sok jednog limuna
100 g naribane čokolade

Marko Miščević

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka od kojih ćete električnom miješalicom napraviti snijeg. Žumanjke i šećer dobro izmiješajte te dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u kalup za tortu koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 180 C. Još topao biskvit namočite rumom. U veću posudu ulijte mlijeko, obje vrste šećera te dobro promiješajte pjenjačom. Zatim dodajte jaja, brašno, koricu i sok od limuna. Sve dobro izmiješajte te stavite kremu da se kuha uz neprestano miješanje. Ovakvom pripremom prije kuhanja izbjegavate nastanak grudica. Kad se krema zgusne kuhajte je oko 5 minuta. Maknite s vatre i u toplu kremu dodajte grožđice. Smjesu dobro sjedinite i još toplu izlijte na tijesto. Odmah dobro poravnajte jer kad se krema ohladi to više nećete moći učiniti. Bjelanjke izmiksajte sa šećerom u prahu da dobijete čvrsti snijeg, zatim nastavljate miješati na pari, uz povremeno dodavanje limunova soka. Što dulje budete miješali snijeg od bjelanjaka postajat će sve gušći i sjajniji. Potrebno vam je oko 15 minuta miješanja na pari, ne više. Pjena mora biti malo topla, pripazite samo da je ne pregrijete. Još toplu smjesu stavite na žutu kremu i pustite da se dobro ohladi. Najbolje ju je držati u hladnjaku. Prije serviranja tortu ukrasite čokoladnim mrvicama koje sami napravite uz pomoć ribeža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 20:05