Nakon sourdough focaccie i krafni, koje su na njezinom blogu i profilima već neko vrijeme veliki hit, kreatorica sadržaja Janja Benić prelazi na vučeno tijesto. Janja je, naime, osim kao ime s društvenih mreža, poznata i po svojim radionicama, koje uglavnom održava u svom domu u Zagorju, a ovih je dana najavila i jednu sasvim posebnu, koju će održati u Zagrebu, u Studiju Kotluša, i tema koje će biti upravo vučeno tijesto.
Razvlačiti ga je naučila od svoje majke, koja nam je svojevremeno ustupila i recept za štrudlu od jagoda, a na rasporedu će 18. rujna, za kada je druga radionica zakazana (prvi termin već je rasprodan), biti priprema i degustacija štrukli i štrudle sa šljivama.
Janja je najavila i da će polaznicima pokazati dvije metode razvlačenja tijesta, a dio pripremljenih jela moći će ponijeti kući. Radionica će trajati od 17.30 do 21.30 sati, adresa je Petrinjska 83/1, a cijena je 100 eura. Više o načinu prijave možete saznati i ovdje, a dok čekamo taj početak rujna, Janju smo zamolili da s nama podijeli jedan od svojih omiljenih kasnoljetnih recepata - onaj za bučnicu. Po receptu koji nam je ustupila dobit ćete bučnice za dvije velike posude za pečenje pa, ako je to potrebno, količine prilagodite vlastitim potrebama i željama.
BUČNICA JANJE BENIĆ
Za tijesto:
600 g glatkog brašna
600 g Manitoba brašna
7-8 žlica ulja
600 g mlake vode
2 žličice soli
Priprema:
Dobro zamijesiti tijesto. Možete ručno ili pomoću miksera s kukom. Tada ga podijelite na 4 jednaka komada, nauljite svaki komad zasebno i prekrijte s prozirnom folijom da odmara. Dok se tijesto odmara, radi se nadjev.
Za nadjev će vam trebati:
oko 2 kg naribane buče
700 g sveježeg sira
550-600 g kiselog vrhnja ili milerama
2-3 jaja
2 žličice šećera
soli po potrebi
Priprema:
Buču naribajte, posolite i ostavite u platnenoj vrećici da se ocjedi, možete i pomoću čiste kuhinjske krpe. Nakon toga dodajte sve sastojke i na kraju sol po potrebi. Najbolje je malo kušati smjesu pa dodati ukoliko je potrebno jer smo već prethodno solili buču.
Sada možete razvaljati tijesto, na čisti stolnjak stavite brašna pa pomoću valjka valjajte tijesto. Razvlačite tijesto da bude što tanje.
"Svi imamo svoju tehniku, ja sam kopirala maminu i ta mi nabolje funkcionira. To je ova tehnika kada se tijesto ‘razvlači‘ po zraku, tu je bitno rastezati vanjske rubove pa će se od težine tijesto samo razvuči i po sredini. Ako pak više volite onu tehniku ‘po stolu‘ onda ćete tijesto, koje ste prvo razvaljali valjkom, premazati suncokretovim uljem pa pustiti par minuta da odstoji i tek onda krenuti razvlačiti po stolu", objasnila nam je Janja.
Kad ste razvaljali tijesto, odrežite rubove, površinu tijesta poškropite rastopljenim maslacem pa stavljate nadjev. Nemojte pretjerati s nadjevnom da vam se bučnica kod pečenja ne raspuca, a i bitan je taj omjer buče i tijesta. Sve mora biti izbalansirano. Nadjev se stavlja samo na rub tijesta pa onda rola pomoću stolnjaka. Slažite bučnicu u pleh koji ste obložili papirom za pečenje i malo nauljili ili namastili rastopljenim maslacem. Na kraju premažite tijesto rastopljenim maslacem pa bučnicu stavite peći na 200°C 40-50 minuta. Kad je pečena, strpljivo čekajte da se malo ohladi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....