ZA SVAKI DŽEP

(NAPOKON JE STIGLA SVJEŽA SRDELA) KORONA PETAK: I kada vam sve dosadi, ove će ribice spasiti ručak!

Srdela je često nepravedno zanemarivana. Ova jeftina plava riba je najbolja pripremljena na najjednostavnije načine. Donosimo vam pet recepata zbog kojih ćete se zaljubiti u ovu najjeftiniju ribu!
 Mario Kučera / Hanza Media

Srdele s radičem i špinatom

1/2 glavice manjeg radiča
250 g špinata
nekoliko srdela (po želji)
sol
maslac
repičino ili suncokretovo ulje

Mario Kučera / Hanza Media
 

Srdele ispecite na ulju. Možete, a i ne morate ih prethodno uvaljati u brašno. Posolite ih. Na malo maslaca stavite narezan radič i kada malo uvene ugasite vatru i dodajte špinat. Promiješajte, malo posolite i servirajte s pečenim ribicama.

Srdele s maslinama i rajčicom

1 kg srdela
1 nešpricani limun
4-5 cherry rajčica
4-5 grančice ružmarina
10 crnih maslina
sol i papar
maslinovo ulje
1,5 dcl bijelog vina

 

Srdele očistite od ljuskica i odstranite im glavu zajedno s unutrašnjosti pa ih isperite vodom. Ostavite ih na hladnom da se malo ocijede. Rajčice narežite na ploškice ili ih samo prepolovite ako su jako male. U širu posudu za pečenje poslažite srdele jednu do druge i nastavite tako red po red, ako vam ostane koja viška rasporedite ih između redova. Rasporedite ravnomjerno po srdelama rajčicu te natrgajte ružmarin. Posolite i popaprite, a zatim poslažite i crne masline te ploške limuna. Zalijte sve maslinovim uljem i bijelim vinom, pokrijte aluminijskom folijom te pecite na 180 - 200 stupnjeva oko dvadeset minuta. Maknite foliju i kratko ih još zapecite. Jedite s kruhom koji umačite u sok od pečenja, a možete poslužiti i salatu od krastavaca i rajčica s mladim češnjakom.

Pečene srdele s lukom

16 srdela
5 glavica luka, narezanog na kolutiće
1 čajna žlica smeđeg šećera
1 dl bijelog vinskog octa
grančica ružmarina
malo maslinova ulja
1 šaka grožđica, kratko namočenih u vruću vodu
1 jušna žlica kapara

 

Srdelama odstranite glavu i očistite unutrašnjost. Prstima ili nožem zarežite meso gdje se veže za kost, s donje i gornje strane, a zatim odstranite kost. Dobro ih osušite na kuhinjskom papiru, zatim uljem namažite stranu gdje im je koža te na vrućoj tavi pecite s kožom prema dolje. Kad meso posvijetli, srdele stavite po strani. U drugoj tavici zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i šećer te pirjajte dok luk ne omekša. Dodajte grančicu ružmarina, grožđice i ocat pa kuhajte na laganoj vatri još minutu. Kad se luk ohladi, prelijte njime sardine (možete ga ostaviti preko noći u hladnjaku).

Srdele s pireom od celera i pečenom paprikom

1 kg svježih srdela (očišćenih, nabodenih na štapiće, ako su na roštilju, štapiće prije namočite)
krupna sol
1 glavica celera
1 krumpir
3 češnja češnjaka
1/8 žličice sjemenki komorača, usitnjenih
2 grančice timijana
100 g maslaca
maslinovo ulje
4 crvene paprike
morska sol
crni papar

 

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Paprike namažite maslinovim uljem pa ih pecite dok ne potamne sa svih strana, izvadite, ostavite poklopljene da se opuste, pa ih ogulite. Celer, krumpir, komorač, češnjak i timijan prelijte vodom i zakuhajte. Posolite i kuhajte 20 minuta. Izvadite grančice timijana, smiksajte ih, propasirajte te postepeno dodajte maslac. Posolite i popaprite. Zagrijte roštilj ili grill tavu, pa grilajte nekoliko minuta sa svake strane, izvadite i posolite krupnom solju.

Srdele u pećnici

1 kg svježe srdele
3 žlice maslinova ulja
3 češnja češnjaka
vezica svježeg peršina
krupna sol
sok jednog limuna

 

Očistite srdele. Nasjeckajte češnjak i peršin pa ih pomiješajte s uljem i malo krupne soli. Smjesom dobro premažite srdele pa ih složite u vatrostalnu posudu. Prelijte ih ostatkom marinade, pa još po njima pokapajte limunov sok. U zagrijanoj pećnici (180 stupnjeva) pecite srdele 20-25 minuta. Za to vrijeme u slanoj vodi kuhajte povrće po izboru, brokulu, ćimulice, mladi kupus ili blitvu. Poslužite s pečenim srdelama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2020 09:13