TOP GRICKALICA

Napravili smo hit okruglice sa sirom, gotove su u 30 minuta, a nestaju dok su još vruće

 Ricardo Bacelar/Unsplash/
Ako vam je potreban jednostavan recept za brzinska peciva koja možete napraviti još danas, razmislite o brazilskim okruglicama

Meke i ukusne, a tako jednostavne za pripremu, pao de queijo brazilske su okruglice sa sirom koje su posljednjih godina popularnost stekle i među zagrebačkom publikom. Prvi put smo ih isprobali u pekarnici Mario Mar, na zagrebačkoj tržnici Dolac, gdje ih i danas rade vrlo dobro, no cijena im je ipak malo porasla pa ih zato danas sve češće radimo sami. To i nije problem s obzirom da je za pripremu potrebno tek nekoliko sastojaka, tijesto se ne diže i sve je gotovo u 30-ak minuta.

image
Yes Brasil/Getty Images/istockphoto

Pao de queijo teksturom su malo drugačiji od klasičnih dizanih okruglica, a za to je zaslužan upravo spoj tapioka brašna i sira. Zbog kombinacije ova dva sastojka, kuglice se, dok su još tople, rastežu, elastične su i vlažnije su, a mogu ih konzumirati čak i oni koji inače loše podnose gluten. Vjeruje se kako su nastale u Minas Feraisu, i to kao jednostavna, lagana peciva koja se oduvijek poslužuju za doručak. Odlično se slažu uz slatke dodatke kao što su džemovi i med, uz slane kao što su različiti naresci i masline, ali i jela na žlicu.

Tapioka škrob možete kupiti u trgovinama kao što je Tvornica zdrave hrane, ali i u dm drogerijama. Cijene se kreću oko 2 do 3 eura za pola kilograma ili oko 3,70 eura za kilogram.

image
Ribeirorocha/Getty Images/istockphoto

S obzirom da su pao de queijo ili, kako ih nazivaju kod nas, brazilske okruglice u posljednje vrijeme prilično popularne i na društvenim mrežama, nismo odoljeli i ovih smo ih dana pripremili i sami. Inspirirani video receptom poznatog majstora za kruh Bryana Forda, ali i naše poznate blogerice Andree Cukrov, zasukali smo rukave, umutili sastojke i kroz 30-ak minuta na stolu se našla ova brazilska poslastica.

Brazilske okruglice pripremali smo za jedno manje večernje druženje te smo ih poslužili uz polusušene rajčice, pršut, cheddar sir, masline, slani maslac i umak od grčkog jogurta, no priznat ćemo vam, polovica porcije nestala je kad je tek izvađena iz pećnice.

Pao de queijo okruglice izvana su mekane, imaju tanku koricu koja, kad su još vruće, lagano hrska, a ovisno o tome koji sir koristite, takav će okus poprimiti. Mi smo koristili blagu gaudu i grana padano, što se pokazalo dobrim odabirom.

image
Ricardo Bacelar/Unsplash/

Recepata za brazilske okruglice ima zbilja mnogo, neki koriste ulje, neki maslac, neki obje masnoće, postoje varijante s različitim sirevima, a neki ove okruglice rade i u posebnom kalupu. Mi smo kod pripreme koristili običnu žlicu te njome oblikovali nepravilne okruglice. Upravo zato, imale su i poneki hrskavi dodatak što ih je svakako učinilo zabavnijima. Ono što želimo reći jest, ne brinite oko oblika, pripazite da ih ne pečete predugo kako ne bi postale pretvrde i kako bi korica ostala dovoljno meka, a unutrašnjost elastična i budite sigurni da ste napravili dobar posao.

image
Jantroyka/Getty Images/istockphoto

U nastavku ostavljamo recept koji smo koristili, a vi, u slučaju da na svoj uskršnji stol želite ubaciti još koji dodatak, svakako razmislite o pripremi. Dobra su opcija za spas u zadnji tren, ako vam kruh ili kiflice ipak nisu uspjeli i, vjerujemo, iako ih Brazilci zasigurno nisu zamišljali u ovakvoj kombinaciji, odlično će se složiti uz kuhanu šunku, hren i sir s vrhnjem.

Trebat će vam:

250 g tapioka škroba

5 g soli

30 g otopljenog maslaca

30 g suncokretova ulja

125 ml mlijeka

1 jaje

150 g sira (gouda, cheddar, parmezan, grana padano)

Priprema:

Pomiješajte mlijeko, maslac i ulje i stavite na laganu vatru. Pustite da se zagrije do vrenja. U većoj posudi pomiješajte tapioka škrob i sol. Polako dodajte mlijeko i miješajte sve špatulom. Dodajte jaje i mijesite tijesto dok se svi sastojci ne povežu. Ovaj dio možete obaviti i u mikseru. Tijesto može biti toplo, ali ne i vruće. Na kraju dodajte ribani ili sir nasjeckan na sitne kockice i povežite s ostatkom sastojaka. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i oblikujte male kuglice ili smjesu vadite žlicom na papir za pečenje. Pecite 20-ak minuta i poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:16