PROBAJ OVO!

Napravite jednostavnu tortu od čokolade i keksa kakva je bila hit čak i na kraljevskom vjenčanju

 Nataliya Arzamasova/
Ovog vikenda radimo ovu brzu čokoladnu tortu s keksima, onu u kakvoj su uživali i gosti na vjenčanju princa Williama i Kate

U slučaju da ovog vikenda razmišljate o pripremi kakvog brzog i jednostavnog deserta, iznenadit ćete se, ali dobar bi odabir mogla biti upravo jedna od dvije vjenčane torte princa Williama i Kate iz 2011. godine. Portal Travel and Leisure je, naime, ovih dana objavio recept koji je pak u javnost pustio Royal Collection Trust. Riječ je o čokoladnoj torti koja je, kako pišu, na svadbi poslužena kao mladoženjina torta, dok je ona zajednička, za izradu koje je bila zadužena britanska slastičarka Fiona Cairns, bila nešto raskošnija i voćna.

Ipak, obje torte na vjenčanju bile su, na zahtjev mladenaca, prilično jednostavnog izgleda, a za pripremu one čokoladne neće vam biti potrebni čak ni posebno skupi sastojci. Također, u pitanju je torta koja se ne peče i gotova je nešto više od sat vremena. Princ William, kako pišu mediji, ovakvu je tortu odabrao upravo zato što je bila jedan od njegovih omiljenih deserata kada je bio mlađi, a nije tajna niti da je upravo ova jednostavna slastica favorit velikog dijela kraljevske obitelji. Recept prenosimo u cijelosti, potražite ga u nastavku.

Naravno, slasticu možete napraviti i u drugačijoj formi i kalupu.

image
Deposit Photos/

Trebat će vam:

225 g keksa s maslacem

115 g omekšalog maslaca

115 nerafiniranog šećera

115 g sjeckane tamne čokolade (najmanje 53% kakaa)

2 žlice tople vode

Za čokoladni ganache trebat će vam:

125 tamne čokolade

125 tučenog vrhnja

Priprema:

Pripremite kalup za tortu i dobro ga premažite maslacem. Obložite ga papirom za pečenje. Kekse razlomite na komadiće, veličine 1 do 2 centimetra. U zdjelu stavite maslac i šećer pa ih izmiksajte da se dobro sjedine. Morate dobiti laganu, prozračnu kremu. Čokoladu otopite u mikrovalnoj ili na pari, a zatim je dodajte maslacu i šećeru. Dodajte vodu i komadiće keksa pa pomiješajte. Smjesu prebacite u kalup i lagano pritisnite kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila. Spremite u hladnjak i pustite da se hladi otprilike 30 minuta, dok se ne stisne. Za čokoladni ganache najprije zagrijte slatko vrhnje, a zatim ga prelijte preko razlomljenih komada čokolade. Promiješajte dok se sve zajedno ne sjedini. Tortu izvadite iz hladnjaka i iz kalupa i prelijte je čokoladnim ganacheom. Pustite da se stisne i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 14:42