CATERING LISAK

Napravite jesenski tart od bundeve, svježe skute i đumbira s royal umakom

 Zeljko Puhovski/Cropix/
U sklopu Foruma ugostitelja koji je održan prošlog tjedna u hotelu Esplanade, iz cateringa Lisak s nama su podijelili recept za tart

Za tijesto će vam trebati:

300 g oštrog brašna
125 g maslaca
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja
100 g pečene bundeve
1 žličica kurkume
½ praška za pecivo
prstvohvat soli

Nadjev:

350 g butternut tikve
10 g maslaca
50 g svježe skute
100 g Capro fresh sira
1 žličica svježeg naribanog đumbira
po potrebi sol i papar

Royal umak:

5 dl vrhnja za šlag
3 jaja
po potrebi sol

Priprema:

Dno i stranice okruglog kalupa premazati maslacem. Brašno i maslac razraditi prstima dok se smjesa ne pretvori u mrvice. Dodati ostale sastojke za tijesto i miješati dok se ne dobije homogena smjesa. Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj površini (ne pretanko) pa njime obložiti kalup. Tijesto u kalupu staviti u hladnjak da odstoji 20-ak minuta. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Ohlađeno tijesto izbosti vilicom te ga prekriti papirom za pečenje i na njega staviti nešto što može poslužiti kao uteg kako bi tijesto u pečenju ostalo ravno. Peći 10 minuta u zagrijanoj pećnici. Nakon 10 minuta izvaditi iz pećnice, maknuti papir za pečenje i uteg s tijesta te vratiti u pećnicu još 5 minuta dok tijesto ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Butternut tikvu oguliti, naribati i propirjati zajedno s maslacem na tavi. Kada je nadjev od tikve i maslaca gotov, dodati naribani đumbir i začiniti po želji te pustiti da se smjesa ohladi. U ohlađenu smjesu dodati svježu skutu. Na pečeno tijesto staviti nadjev od tikve i skute te posipati Capro fresh sirom.

Pjenjačom izmutiti jaja i potom dodati vrhnje za šlag i sol. Tart preliti smjesom od jaja i vrhnja (Royal umak), odozgo dodati pržene bučine sjemenke. Staviti u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i peći 20 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:49