RADIMO KOLAČ

Napravite najbolji gingerbread kolač na svijetu po receptu starom više od 100 godina

 J.kaminska/
Korisnici Reddita slažu se da je u pitanju najbolji blagdanski kolač, radi se po receptu starom više od 100 godina

Prije mjesec dana na jednoj je temi na Redditu osvanuo post o najboljem gingerbread kolaču na svijetu. Kolač je napravljen po receptu iz 1917. godine koji se nalazi u kuharici "The White House" i neki od korisnika koji su na temu odgovorili potvrdili su da je zbilja riječ o najboljoj varijanti koju su do sada isprobali. Autorica posta napisala je i kako se kolač u njezinoj obitelji radi otkad je njezina prabaka dobila "The White House" kuharicu i svatko tko ga isproba oduševi se, dok je drugi korisnik napisao kako posjeduje istu kuharicu iz 1910. godine te kako se i u njoj nalazi isti recept. Kako bi provjerila je li u pitanju zbilja najbolji gingerbread kolač na svijetu, Patty Catalano s portala The Kitchn isprobala je recept pa uz njega ostavila nekoliko važnih napomena.

Kod pripreme je tako zapazila kako je smjesa pri miješanju postala grudasta no napomenula je kako oko toga ne treba previše brinuti s obzirom na to da miješanjem postaje sve bolja. Također, dodala je kako je prije same pripreme dobro pročitati komentare ispod originalnog posta u kojima se navode nedostaci originalnog recepta i načini na koji ih popraviti. Osim toga, autorica teksta na portalu The Kitchn savjetuje i kako je bolje koristiti svježe otvorene začine te povećati količinu, a dodaje i kako se kolač vrlo jednostavno može smrznuti te koristiti po potrebi.

Na kraju, zaključila je kako je u pitanju kolač idealan za početak blagdanskog mjeseca.

"Kolač je mekan i traje danima", napisala je u svom tekstu i dodala kako je stvoren za sve one koji traže aromatičnu slasticu koja grije, jednostavna je za pripremu i ima je dovoljno za dijeljenje. U nastavku donosimo moderniju varijantu recepta koju je autorica posta na Redditu podijelila s komentatorima. S obzirom na to da se na fotografijama autorice posta nalazi dupla porcija kolača, količine možete smanjiti na pola kako biste dobili jedan kolač normalne veličine.

Potrebno vam je:

226 g maslaca

113 g smeđeg šećera

520 g melase

236 ml mlaćenice

3 žlice đumbira

1 žlica cimeta

3 jaja

544 g brašna

1 žličica praška za pecivo

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Izmiksajte maslac i šećer, dodajte melasu, mlaćenicu, đumbir i cimet u prahu. Pomiješajte. Dodajte jaja i izmiksajte. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Pomiješajte suhe i mokre sastojke. Posudu za pečenje premažite maslacem, dodajte smjesu i pecite oko 45 min ili dok čačkalica koju se zaboli u sredinu ne izađe čista. Pustite da se prije posluživanja.

Naš savjet!

Kada se ohladi, kolač možete preliti čokoladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 14:36