DOBRA IDEJA

NAPRAVITE OVU PRAVU NUTRI BOMBU: Avokado u kolaču? Oni koji sumnjičavo gledaju na taj plod, sad ga imaju priliku ugraditi u sirovu slasticu!

 Tihana Lohinski
Tihana Lohinski, autorica bloga Strawberry Soup, nam je otkrila ovaj recept za prste polizati!
Tihana Lohinski, autorica bloga Strawberry Soup, nam je otkrila ovaj recept za prste polizati!

Avokado u kolaču? Oni koji još i danas sumnjičavo gledaju na taj plod “neodređenog okusa” sad ga imaju priliku ugraditi u sirovu slasticu koja je prava nutri-bomba.

ZA PODLOGU OD KEKSA:

200 g mljevenih keksa
110 grama otopljenog maslaca ili kokosova ulja
3 žlice šećera

ZA KREMU OD AVOKADA:

2 zrela avokada
1 žličica ekstrakta vanilije
100 grama čokolade za kuhanje
100 ml vrhnja za šlag
1-2 žličice meda

ZA MOUSSE OD MASCARPONEA:

2 žličice želatine u prahu
4 žlice hladne vode
250 grama sira mascarpone
200 ml vrhnja za šlag
1 žlica ruma
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žumanjka
2 žlice meda

Tihana Lohinski

Kekse sameljite i pomiješajte sa šećerom, a maslac otopite pa sve dobro pomiješajte. Smjesu s keksima ravnomjerno rasporedite u kalupu za torte obloženom papirom za pečenje. Pripremite kremu od avokada. Oba avokada prerežite horizontalno, izvadite sjemenku, a onda žličicom izvadite “meso”. Dodajte vaniliju i med pa sve izmiješajte u blenderu ili štapnim mikserom. Čokoladu rastopite na pari i dodajte avokadu pa još jednom sve dobro izmiksajte da dobijete jednoličnu glatku smjesu. Vrhnje za šlag istucite posebno pa pomiješajte s kremom od čokolade i avokada. Pripremite mousse od mascarponea. Želatinu rastopite u hladnoj vodi i ostavite da nabubri. U međuvremenu žumanjke i med miješajte na pari dok smjesa ne posvijetli i ne zgusne se. Maknite s pare pa dodajte pripremljenu želatinu i dobro promiješajte. Dodajte mascarpone, rum i vaniliju i promiješajte, a zatim posebno umutite vrhnje za šlag i dodajte ga mascarponeu. Sve dobro izmiješajte. Na podlogu od keksa najprije izlijte čokoladnu kremu, a na nju i kremu od mascarponea. Stavite u hladnjak da se sve dobro ohladi i stisne, najbolje preko noći. Poslužite ohlađeno. Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 18:58