3 U 1

Napravite sladoled od lješnjaka i kornet pa ga poslužite uz hrskavce od meda

 Marko Miscevic/Cropix
Sladoled najprije ubacite u kornet, a zatim mu dodajte i hrskavi dodatak od meda

Trebat će vam:

1124 g mlijeka
132 g vrhnja
58 g mlijeka u prahu
260 g šećera
116 g dekstroze
120 g paste od lješnjaka
80 g kakaa
20 g neutro stabilizatora

Priprema:

Pomiješajte suhe sastojke u većoj zdjeli tako da nema većih grudica. U velikoj posudi pomiješajte mlijeko i vrhnje. Dodajte pastu od lješnjaka pa miješajte štapnim mikserom. U mliječnu bazu polako dodajte suhe sastojke i štapnim mikserom miješajte da ne ostanu grudice. Prebacite u lonac. Polako zagrijavajte uz neprestano miješanje tako da radite pjenjačom krugove uz rub lonca pa stružete po njegovu dnu. Pratite rast temperature i kada ona prijeđe 75°C maknite s vatre te stavite sa strane te nastavite miješati. Kada smjesa dosegne sobnu temperaturu, prebacite je u manju posudu koju stavite u ledenu kupku i nastavite miješati, a zatim stavite na sat i pol u zamrzivač. Izvadite posudu, uronite je u ledenu kupku i dobro izmiješajte sladoled da razbijete kristaliće leda. Vratite na 20 minuta u zamrzivač pa ponovno izvadite i promiješajte. Ponovite postupak pet do šest puta pa stavite još kratko u zamrzivač prije posluživanja.

image
Marko Miscevic/Cropix

Za kornet:

85 g bjelanjaka

50 g šećera

35 g smeđeg šećera

28 g ulja

3 g sode bikarbone

7 g vode

85 g brašna

prstohvat soli

Priprema:

Sve sastojke dobro glatko izmiješajte pa pecite u pekaču za waffle oko minutu. Izvadite iz pekača i pomoću kalupa za kornete brzo oblikujte zašiljeni stožac te odložite s preklopljenim rubom prema dolje da se stvrdne. Iskoristite za posluživanje sladoleda ili razlomite pa koristite kao dekoraciju.

Za honeycomb hrskavac:

200 g šećera

70 g vode

40 g glukoze

10 g meda

10 g sode bikarbone

Priprema:

Šećer, vodu, glukozu i med kuhajte na laganoj vatri bez miješanja, dok se ne napravi svijetla karamela. Lim prekrijte papirom za pečenje. Skinite karamelu s vatre i dodajte joj sodu bikarbonu, brzo miješajući smjesu neprianjajućom špatulom. Smjesa će početi bubriti, a čim krenu nastajati mjehurići, smjesu izlijte na lim i ostavite da se hladi. Razlomite hrskavac na sitne komadiće i poslužite uz sladoled.

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:41