PROBAJ OVO

Napravite tijesto, razvucite ga preko cijelog stola pa ga punite nadjevom od patlidžana i paprike

 Berislava Picek/Cropix/
Tko kaže da se pite pune samo sirom, krumpirom i mesom? Naša slavica donosi recept za onu punjenu patlidžanom i crvenom paprikom

Za tijesto će vam trebati:

400 g glatkog brašna
prstohvat soli
50 ml suncokretova ulja
200 ml vode sobne temperature
ulje za premazivanje

Za nadjev:

maslinovo ulje za prženje
2 srednje glavice luka
1 rog paprika
4 - 5 patlidžana (oko 1 kg)
2 - 3 češnja češnjaka
1 žličica soli
1 žličica mljevenog papra
pola žličice mljevenog čilija

Za premazivanje:

1 jaje
3 žlice ulja
2 žlice vrhnja

Priprema:

Pripremu jela započnite tijestom za kore. U veću posudu stavite brašno, dodajte sol, izmiješajte. Ulijte ulje te malo pomalo vodu, uz neprestano miješanje. Glatko tijesto oblikujte u kuglu, stavite na nauljenu podlogu i pustite da odmori oko 10 minuta. Tijesto premijesite i podijelite na dva dijela. Vratite ponovno na podlogu prekrivenu uljem, pokrijte krpom (da se ne suši) i pripremite nadjev.

Patlidžane dobro operite i narežite na jednake kockice. Stavite ih u veće cjedilo i posolite. Dobro je da stoje oko petnaest minuta. U kombinaciji sa solju patlidžan će pustiti višak tekućine. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte na kockice narezan luk, dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte češnjak te kratko pržite. Zatim dodajte na kockice narezanu rog papriku. Pržite par minuta. Dodajte patlidžan kojem ste odstranili višak tekućine i začine. Pržite kratko, tek toliko da se sastojci prožmu. Smjesa će se još peći u tijestu.

Tijesto stavite na sredinu stola, razvaljate ga koliko ide valjkom za tijesto. Malo namažite uljem te dalje ručno razvlačite tijesto. Lagano jednu ruku podvucite ispod tijesta i od sredine vucite prema van laganim pokretima. Bitno je da vam tijesto u sredini nema debelih dijelova. Ako se dogodi koja rupica, ne brinite, kada zarolate pitu neće se primijetiti. Kada ste tijesto razvukli preko cijelog stola, lagano ga pokapajte uljem.

Nadjev podijelite na četiri dijela. Prvi rasporedite na jedan duži kraj tijesta, drugi dio na drugi. Tijesto motajte od kraja prema sredini. Na sredini vam se sastaju nadjevene obje strane. Prerežite tijesto po sredini da odvojite tijesta te da ga možete rolati u posudu za pečenje koju ste prethodno nauljili. Kada ste posudu napunili nadjevenim tijestom, premažite mješavinom od jaja, vrhnja i ulja. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 185 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 35 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:47