ŠLAG NA KRAJU

Napravite tortu od čokolade, karamele i kikirikija koja će raspametiti svakog tko je isproba

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Iva Erić, koja stoji iza brenda Šlag na kraju, otkrila nam je recept za predobru, sočnu tortu
Iva Erić, koja stoji iza brenda Šlag na kraju, otkrila nam je recept za predobru, sočnu tortu

Za biskvit od čokolade:
5 jaja
270 g šećera
prstohvat soli
250 g oštrog brašna
250 g mekog brašna
185 g kakaa
1 prašak za pecivo
žličica sode bikarbone
50 g topljenog maslaca
250 ml mlijeka

Za bijeli ganache:
400 g bijele čokolade
380 ml slatkog vrhnja
300 g neslanog kikirikija

Za karamel:
250 g šećera
200 ml vrhnja za šlag s 33% mliječne masti

Za posipanje:
neslani kikiriki

Priprema:

Pripremu biskvita počnite tako da sjedinite suhe i mokre sastojke u dvije odvojene posude. Miksajte jaja sa šećerom i soli dok ne postanu blijeda i pjenasta. Zatim naizmjenično dodajte suhe pa mokre sastojke dok se sve ne izmiješa. Pazite da brašno ne miksate previše jer će biskvit ispasti tvrd. Stavite biskvit peći u dva kalupa od 20 cm ili u jedan kalup od 28 cm ako želite da vam je torta niža. Pecite biskvit u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 50 minuta. Kako biste pripremili bijeli ganache podijelite vrhnje na dva dijela, odnosno na 130 i 250 ml. Nasjeckajte 400 g bijele čokolade u staklenu zdjelu te prelijte sa 130 ml vrhnja i otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Nakon što se u potpunosti otopi, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na minimalno tri sata. Ostatak vrhnja (250 ml) razradite u šlag. Izvadite smjesu čokolade i vrhnja iz hladnjaka i izmiksajte postepeno dodajući šlag. Kad je krema čvrsta, u nju umiješajte usitnjeni kikiriki. Za karamel je najbitnije imati ‘non stick‘ tavu ili lončić u kojoj ćete topiti šećer, kao i silikonsku špatulu otpornu na toplinu za miješanje. Stavite kuhati čisti šećer u ‘non stick‘ lončić na laganoj vatri povremeno miješajući. Kad se šećer počne otapati, pratite mu boju i čekajte dok se u potpunosti ne otopi i dosegne duboku bakrenu nijansu. U tom trenu ulijte vrhnje za šlag. Važno je da je vrhnje na sobnoj temperaturi ili lagano ugrijano, kako ne bi odmah stisnulo čestice šećera rezultirajući u grudicama u karamelu. Kratko miješate smjesu na laganoj vatri dok se sve u potpunosti ne otopi i karamel je gotov. Svaki od dva ispečena biskvita prerežite na dva dijela kako biste dobili četiri sloja biskvita. Filajte tortu ovim redom: biskvit, bijela krema s kikirikijem, usitnjeni kikiriki, sloj karamela. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Na kraju tortu možete obložiti bijelom kremom (bez kikirikija) i posuti karamelom odozgo. Savjet: kalupe sa smjesom za biskvit izvana omotajte krpom namočenom u hladnoj vodi kako ne biste dobili kupolu tijekom pečenja i kako bi biskvit ispao što ravniji.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 00:24