StoryEditor
13 recepata

Napravite vlastite mješavine začina!

Začini imaju moć sasvim obično i dosadno jelo pretvoriti u eksploziju okusa u vašim ustima!
 Getty Images/iStockphoto

I zato ih obožavamo. Iskopali smo za vas recepture za najslavnije mješavine začina na svijetu, na vama je samo da pripremite svoj mužar, tavicu i blender i bacite se na ovaj, ne uopće zahtjevan, posao pripreme domaćih mješavina najfinijih začina!

Talijanska mješavina začina

2 žličice sušenog bosiljka
2 žličice sušenog origana
2 žličice sušene majčine dušice
2 žličice sušenog mažurana
1 žličica sušenog ružmarina
1 žličica sušene kadulje

 

Spices for gyros, paprika, oil on an old tin plate horizontal
Getty Images/iStockphoto
 

Sve sastojke pomiješajte u blenderu i ''blendajte'' 1 minutu.

Grčka mješavina začina

2 žličice soli
2 žličice češnjaka u prahu
2 žličice sušenog bosiljka
1 žličica mljevenog cimeta
2 žličice sušenog origana
1 žličica svježe mljevenog papra
1 žličica sušenog peršina
1 žličica sušenog ružmarina
1 žličica sušenog kopra
1 žličica sušenog mažurana
1 žličica kukuruznog škroba
pola žličice sušene majčine dušice
pola žličice mljevenog muškatnog oraščića

 

Wooden spoon with Italian seasoning - dried oregano with thyme, basil and vegetables
Getty Images/iStockphoto

Sve sastojke pomiješajte i spremite u staklene teglice.

Mješavina začina za pitu od jabuka

4 žličice mljevenog cimeta
2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1 žličica mljevenog kardamoma

 

cinnamon powder and sticks on wooden table
Getty Images/iStockphoto
 

Sve sastojke pomiješajte i spremite u staklenke.

Čili prah

2 žličice mljevene slatke paprike
2 žličice origana
1 i pol žličica kumina
1 i pol žličica češnjaka u prahu
pola žličice kajenskog papra

 

Chilli, red pepper flakes and chilli powder burst
Getty Images/iStockphoto
 

Sve sastojke pomiješajte i spremite u staklenke.

Ras El Hanout

1 žličica soli
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica mljevenog đumbira
1 žličica mljevene kurkume
pola žličice mljevenog cimeta
pola žličice svježe mljevenog papra
pola žličice svježe mljevenog bijelog papra
pola žličice mljevenih sjemenki korijandera
pola žličice kajenskog papra
pola žličice mljevenog muškatnog oraščića
prstohvat mljevenih klinčića

 

Ras el hanout, a spice mix from North Africa
Getty Images/iStockphoto
 

Sve sastojke usitnite u blenderu i spremite u staklenke.

Mješavina začina za piletinu

1 žličica sjemenki celera
1 žličica soli
1 žličica paprike
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica sušene majčine dušice
2 žličice sušene kadulje
1 i pol žličica svježe mljevenog papra
1 i pol žličica sušenog ružmarina
pola žličice kajenskog papra

 

Getty Images/iStockphoto
 

Sve sastojke usitnite u blenderu i spremite u staklenke.

Domaća začinska sol

1 i pol šalica morske soli
¼ šalice svježeg ružmarina
¼ šalice svježe majčine dušice

 

Homemade salt with rosmary
Getty Images/iStockphoto
 

Sve sastojke usitnite u blenderu. Sol zatim rasprostrite na protvan i sušite ju oko 2 sata. Spremite ju u staklenke.

Libanonskih sedam začina

2 žličice svježe mljevenog papra
2 žličice mljevenog kumina
2 žličice mljevene slatke paprike
2 žličice mljevenog korijandera
2 žličice mljevenih klinčića
2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
2 žličice mljevenog kardamoma

 

Various kinds of spices on black background.
Getty Images/iStockphoto
 

Sve sastojke pomiješajte i spremite u staklenke.

Tunižanska harissa

300 g sušenih čili papričica
60 g svježeg češnjaka
160 g sjemenki kima
1 žličica mljevenih sjemenki korijandera
2 žličice soli

 

Spice Red Harissa Sauce on a dark background
Getty Images/iStockphoto
 

Čili papričicama odvojite stabljike i sjemenke. Namočite ih u hladnoj vodi na 20 minuta te ih zatim ocijedite. Papričice, češnjak, kim, korijander i sol stavite u mužar i tucite dok ne dobijete pastu. Harissu stavite u staklenke, a na vrh ulijte malo ulja kako biste zadržali svježinu. Držite u hladnjaku.

Vanilin šećer

400 g šećera
1 cijela mahuna vanilije

 

vanilla pod with sugar in bowl, vintage toned photo
Getty Images/iStockphoto
 

Šećer stavite u staklenu posudu koju možete zatvoriti. Mahunu vanilije izrežite po dužini i iz nje sastružite sjemenke. Umiješajte ih u šećer te dodajte i mahunu. Pustite da stoji minimalno tjedan dana.

Garam masala

30 g sjemenki kumina
3 žličice sjemenki korijandera
3 štapića cimeta
5 lovorova lista
1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
5 zvjezdica anisa
14 zelenih mahuna kardamoma
1 žličica klinčića
1 žličica svježih zrna crnog papra

 

Cardamom, clove, cinnamon, green tea and black pepper
Getty Images
 

Sjemenke kumina, sjemenke korijandera, štapiće cimeta, lovorov list, muškatni oraščić, anis, kardamom, klinčić i zrna papra tostirajte u tavi oko 8 minuta na laganoj vatri. Pustite da se mješavina ohladi te ju zatim usitnite u blenderu i fini prah.

Kineskih pet začina

5 žličica cijelih klinčića
5 žličica sečuanskog papra
5 žličica sjemenki koromača
5 žličica cimeta
5 žličica mljevenog zvjezdastog anisa

 

Chinese Five Spice Powder
Getty Images/iStockphoto
 

U mužaru usitnite sve začine i pospremite u staklenu posudu.

Jamajkanski curry prah

2 žličice sjemenki korijandera
2 žličice sjemenki kumina
2 žličice sjemenki anisa
5 žličica mljevene kurkume

 

Curry in wooden spoon with black background.
Getty Images/iStockphoto
 

Sjemenke korijandera, kumina i anisa tostirajte u tavi na slaboj vatri oko 8 minuta. Pustite ih da se ohlade pa ih usitnite u mužaru. Pomiješajte ih s mljevenom kurkumom i stavite u staklene posudice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:47