OKUSI DJETINJSTVA

Naš recept za zaboravljeno, sirotinjsko jelo bio je najčitaniji u rujnu, evo kako se priprema

Ovo jelo napravljeno je od sastojaka koje uvijek imamo u kuhinji, podložno je improvizaciji i već na sam spomen vraća za stol u staru kuhinju iz djetinjstva

Naš najpopularniji recept u rujnu bio je onaj za granadir marš, ili jednostavnije, za tjesteninu s krumpirom. Ovo jelo nevjerojatno je jednostavno za pripremu, često se posluživalo kao zasebno jelo ili uz kobasice ili ostatke od nedjeljnog pečenja koje je trebalo potrošiti.

No, možda manje poznata činjenica kod nas, ali varijancija grenadir marša zapravo se kuha i u Italiji. Zovu ga još i pasta e patate i u pitanju je bogato, zasitno jelo puno okusa, a napravljeno od malo sastojaka. Osim tjestenine i krumpira, Talijani obično dodaju i mrkvu i celer, ponekad i pancetu ili guanciale, rajčice, ali i Provolone sir ili parmezan te ovo jelo jedu na žlicu.

image
Bembodesign/Getty Images

Također, vrijedi spomenuti kako, osim nas i Talijana, varijantu grenadir marša jedu i Mađari. Nazivaju ga krumplis teszta i također slovi za jelo koje se priprema na dane kada se pazi na svaku kunu. Mađari kod pripreme koriste kockastu tjesteninu, poput one koju mi nazivamo krpice i dodaju tek klasične sastojke kao što je luk, krumpir i crvena paprika. Ovo jelo poslužuju uz kisele krastavce.

No, bez obzira na to gdje živite, sigurni smo, ovo jelo okusima će vas barem nakratko vratiti u djetinjstvo, a bit će i jeftina opcija ručka koja bi se mogla svidjeti cijeloj obitelji i koja će vas sitima držati satima. U nastavku potražite naš recept za grenadir marš.

image
Olga Mazyarkina/Getty Images

Recept za grenadir marš

Trebat će vam:
300 g tjestenine
4-5 manjih krumpira
1 glavica luka
100 g slanine (po želji)
1 žličica crvene mljevene paprike
sol i papar
ulje
Priprema:
Tjesteninu stavite kuhati u slanu vodu. Za to vrijeme u većoj tavi zagrijte ulje ili mast pa na tome pirjajte sitno sjeckani luk. Dodajte slaninu, ako je koristite, a zatim i krumpir koji ste nasjeckali na kockice. Začinite mljevenom crvenom paprikom, soli i paprom te podlijte vodom. Kuhajte dok krumpir ne omekša i većina vode ne ispari. Zatim dodajte skuhanu tjesteninu, pomiješajte i poslužite toplo. Po želji, u jelo možete ubaciti i na kockice sjeckanu mrkvu i celer te ih kuhajte s krumpirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 04:46