Biste li probali?

Naša čitateljica u kajganu je stavila neočekivan sastojak: ‘Posramila sam se ideje, ali okus je fenomenalan‘

 Shutterstock
Pet čitateljica Dobre hrane otkrilo je svoje inovativne ideje za slane i slatke zalogaje kojima su spasile nenadan dolazak gostiju, neke od njih ćete sigurno isprobati!

Sjedite na svom kauču nakon napornog dana na poslu i opuštate se uz omiljenu seriju, no zen stanje uskoro prekida zvono na vratima - prijateljica vas je odlučila iznenadno posjetiti, a vi u tom trenutku shvaćate kako joj nemate baš ništa slatko, a ni slano za ponuditi. Odgađanje odlaska u kupovinu više se ne čini kao tako pametna stvar, a počinjete brinuti i što će gošća misliti o vama. No, dobra stvar je što ljudski mozak u trenutku iznenađenja zaustavlja sve druge aktivnosti kako bi shvatio što se događa i luči hormone sreće i fokusa, dopamin i noradrenalin kako bi se što bolje snašli u neočekivanim situacijama.

Ovakav scenarij dobro je poznat i našim čitateljicama koje su odlučile podijeliti svoje anegdote i najbolje savjete za snalaženje kad u kući nema ničeg slatkog niti slanog. Uz prave prijedloge i malu pomoć zamrzivača, nenajavljeni gosti više neće biti problem, već ćete ih potajno priželjkivati kako biste mogli iskazati svoje improvizacijske sposobnosti.

Tereza (43): ‘Moja ‘izmišljotina‘ oduševila je tetu‘

Kako živim u Engleskoj, svaki moj dolazak u Hrvatsku znači i hrpu gostiju doma. Svi u kući su već pripremljeni na to pa se osiguraju zalihama hrane i pića za taj period. No, ja sam jednom poželjela malo više mira za sebe pa sam ukućane „izbacila“ iz kuće na jedan dan i svim prijateljima rekla da odlazim dan prije.

image
Shutterstock

Zvuči lukavo, ali plan mi nije uspio jer se na vratima pojavila moja teta koja je došla popiti kavu s mamom. Mame nije bilo, a ona se oduševila kad je vidjela da sam još doma i pozvala se unutra. Naravno da sam jedva imala mlijeka za kavu, a kamoli nešto za pojesti. Da ne bih bila nepristojna, izrezala sam nekoliko jabuka na kockice i pomiješala ih s malo preostalog grčkog jogurta, a preko izmrvila par dosta starih oraha, koji su na sreću još bili jestivi. Tetu sam slagala da je to popularan engleski recept, a ne moja izmišljotina i bila je oduševljena.

Lucija (33): ‘As u rukavu koji uvijek pali‘

Uvijek sam se znala snaći u neočekivanim situacijama, ali osoba koja me uvijek može izbaciti iz takta je moj brat. Bilo je to prije dvije godine, za vrijeme prošlog Svjetskog prvenstva u nogometu. Nisam ljubitelj nogometa, ali volim popratiti hrvatske utakmice pa sam s bratom i njegovim prijateljima otišla gledati utakmicu Hrvatske i Brazila u kafić blizu mog stana.

Brat je bio zadužen za rezervaciju stola, što naravno nije napravio pa je nas osam ostalo bez mjesta za gledanje tekme jer su svi kafići bili prepuni. Umjesto da preuzme krivicu za svoj promašaj, brat se dosjetio sve pozvati u moj stan da tamo pogledamo utakmicu. Nemam ništa protiv društva u stanu, ali nisam očekivala goste pa nisam imala ništa od grickalica osim slanih štapića, a znamo koliko svi volimo nešto jesti uz utakmicu. Nisam se previše protivila da prijatelji ne bi mislili da su nepoželjni, a i neće mi uzeti za zlo manjak hrane kad smo imali drugačiji plan.

Nakon što sam samu sebe utješila, mozak mi je proradio i shvatila sam da imam asa u rukavu, odnosno zamrzivaču, slatke Ledolette i slane Ledo Mini rolls. Čim smo ušli u stan, upalila sam pećnicu, a uposlila sam i susjedu koja ne prati nogomet te kod nje ispekla slatki dio jela.

image

Ledolette s kakaom

Berislava Picek/Cropix

Ledolette sam prelila ostatkom preljeva od karamele i poslužila ih uz mješavinu nasjeckanih jagoda i grčkog jogurta.

image

Ledolette s kakaom

Berislava Picek/Cropix

Slani dio su spasile cherry rajčice, mozzarella s malo maslinovog ulja, vrhnje i klasična salata. Sve je bilo gotovo brzo i ispratili smo utakmicu uz fine snackove, ali bratu još spominjem stres koji je nastao zbog njega.

image

Ledo Mini rolls sir piletina

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Kažu da je najbolje učiti na tuđim greškama pa se za praćenje nadolazećeg Europskog prvenstva u nogometu pripremite na vrijeme i naoružajte Ledovim hrskavim specijalitetima, poput Ledoletta i Ledo Mini rolls koje su gotove u tren oka i idealan snack za napete utakmice. Možete ih pronaći u nekoliko okusa: sir piletina i sir špinat.

image
Berislava Picek/Cropix

Savjeti za praćenje nogometa kod kuće

- Provjerite raspored utakmica i unaprijed odredite koje će se gledati u vašem domu.

- Osigurajte asortiman omiljenih grickalica i pića kako bi svi uživali u praćenju utakmica. Obavezno pripremite neke od Ledovih smrznutih proizvoda za još ugodnije gledanje prvenstva.

- Pripremite udobne stolice ili jastuke za sjedenje kako bi gledanje utakmice bilo ugodno. Provjerite i je li TV postavljen na optimalnom mjestu za dobar pogled iz svakog kuta sobe.

- Stvorite navijačku atmosferu dodavanjem dekoracija koje podržavaju omiljeni tim ili Navijačke zastavice, šalovi i majice tima dodat će šarm prostoru i potaknuti osjećaj zajedništva.

- Učinite poluvrijeme zabavnim komentiranjem dotadašnjih poteza i pokušajte procijeniti finalni ishod utakmice.

Ana Marija (27): ‘Svekrva je imala top komentar‘

Najviše neočekivanih gostiju sam imala nakon udaje i useljenja u novi stan. Sve je bilo podnošljivo dok mi svekrva nije nenajavljeno pokucala na vrata. Iako imamo dobar odnos, uvijek joj se želim predstaviti u najboljem svjetlu, što podrazumijeva i barem nešto domaće na stolu. Kupnju sam odgađala cijeli tjedan jer mi se zaista nije dalo ići do trgovine, a imala sam sve potrebno za muža i sebe. No, brzo sam požalila tu odluku jer sam shvatila da svekrvi nemam za ponuditi ništa osim kave i soka. Malo je reći da me obuzela panika, a onda mi se „upalila lampica“ u glavi. Sjetila sam se da u zamrzivaču imam još jedno pakiranje Ledove savijače, i to punjene šumskim voćem i vanilijom. Odmah mi je laknulo. Dok sam „kopala“ po škrinji, naišla sam i na zadnje pakiranje Ledoletta s ABC sirom na koje sam potpuno zaboravila. U tom trenu sam pomislila, okej, spašena sam, imam i slatko i slano rješenje!

image

Ledolette kukuruzne s ABC sirom

Berislava Picek/Cropix

Imala sam više sreće nego pameti jer je bilo doba Uskrsa pa sam se snašla i uz slane Ledolette narezala rotkvicu, mladi luk i u zdjelici pomiješala kečap i majonezu koji su poslužili kao umak.

image

Ledolette kukuruzne s ABC sirom

Berislava Picek/Cropix

Svekrva je bila toliko oduševljena savijačom koju sam poslužila uz sladoled i puding od vanilije te malo bobičastog voća da ih je i sama počela kupovati i našalila se da ima dojam da je došla u restoran. Sve je dobro prošlo, ali me to iskustvo naučilo da u zamrzivaču uvijek imam nešto što se može brzo pripremiti.

image

Ledo savijača s vanilijom i šumskim voćem

Berislava Picek/Cropix
image

Ledo savijača s vanilijom i šumskim voćem

Berislava Picek/Cropix

Tena (29): ‘ Isprva me bilo sram ideje, ali...‘

Bio je to period lockdowna i sveopće izolacije. Iako je brojnim ljudima to bio izrazito stresan period života, ja sam imala sreće da mi je sve bilo OK s poslom i zdravljem pa sam mogla relativno normalno funkcionirati. Jedino što mi je s vremena na vrijeme stvaralo problem je to što javni prijevoz u Zagrebu nije funkcionirao, a ja nisam imala vozačku i živjela sam u prilično izoliranom kvartu. Kad bi se lokalni i ne preveliki dućan zatvorio – to bi bilo to od shoppinga. Jedne mi je večeri na vrata pokucala susjeda i kroz razgovor smo uskoro shvatile kako nas je obje jako uhvatila želja za slatkim. Bilo je oko 22 sata, a naša želja za slatkim postajala je sve jača, gotovo da smo vidjele torte, kolače, sladolede i čokolade kako plešu po oblacima. Naravno, u tom trenutku u stanu nisam imala baš ništa što bi nalikovalo na slatkiš.

Napravila sam detaljnu analizu svojih polica i ormarića u kuhinji i zaključila da nam jedini spas može biti kakao. No što napraviti sa samim kakaom? Ok, ne bi mi to bilo prvi put da ga jedem na žlicu, no ova situacija je zahtijevala nešto više. Imala sam i nekoliko jaja, kao i brašno, pa sam pomislila da bih nam mogla napraviti neki kolač. No, situacija je bila toliko hitna da ne bi mogle čekati da se kolač ispeče.

I onda mi je sinulo. Čoko kajgana. Najprije sam se užasno posramila te ideje, a susjeda nije mogla doći sebi od smijanja, međutim, otišla sam na Google i vidjela da zapravo postoje recepti za ovu deliciju. Razbila sam nekoliko jaja, dodala im hrpu kakaa i kokosovo brašno kojeg sam imala doma, razmutila to i ispekla na kokosovom ulju. Rezultat ne da nije bio loš, nego je bio sjajan, bile smo oduševljene. S vremena na vrijeme se prisjetim ovog recepta, a svi prijatelji mi umiru od smijeha. No vjerujem da ga neki možda potajno i isprobavaju.

Dorotea (25): ‘Jednostavno, a ukusno‘

Nisam veliki fan slanih grickalica pa u kući često imam samo slatkiše. To ne bi bio nikakav problem da moj nećak nije valjda jedino dijete koje ne voli slatko. Nenadano ga je ulovila želja za mnom pa je došao prespavati, a ubrzo postao i malo gladan. Bilo je oko 22 sata, dućani zatvoreni, a ja u stanu s gladnim djetetom i nula slanih jela. Nervoza je rasla, a moja mašta u potpunosti nestala.

image
Shutterstock

Nećak je počeo istraživati kuhinju i siromašne sastojke u njoj i rekao da želi zapečeni kruh. U tom trenu sam se sjetila da imam još mozzarelle, rajčice i maslinovog ulja pa sam nam ispekla bruskete. Izrezala sam kruh na koso, nauljila i posolila, dodala sir i rajčice i zapekla.

Tko bi rekao da tako jednostavan snack može biti tako ukusan? Od tada ga pripremam gostima, ali i sebi kad poželim nešto brzo, jednostavno i ukusno.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Leda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:00