MEEEOW!

Naša poznata slastičarka podijelila je recept za cupcakese uz koje večeras navijamo za Baby Lazanju

 Instagram @slagnakraju
Toliko su slatki (ne doslovno), da jednostavno nismo odoljeli da s vama podijeli recept za ovu slasticu

Baby Lazanja ludilo danas je očito na vrhuncu. Sa svih strana dolaze vijesti o Eurosongu i našem predstavniku za kojega se iskreno nadamo i navijamo da će večeras "pomesti" konkurenciju u švedskom Malmöu, gdje se održava i finalna večer izbora za pjesmu Eurovizije 2024.

Među brojnim receptima za lazanje, među kojima se mi moramo pohvaliti da smo vam donijeli baš dobar, dapače ultimativan vodič za lazanje - od domaće pripremljenog tijesta do bešamel i mesnog umaka, zatim restoranskih izvedbi koktela, deserata i jela, za oko nam je zapela i slastica po receptu naše arhitektice i slastičarke Ive Erić iz brenda Šlag na kraju, koja je poznata po tome što izrađuje prekrasne torte za koje postoji lista čekanja, o čemu smo vam pisali ovdje. Iako Iva zbog nove životne uloge trenutno ne održava svoj masterclass o kojem sve možete doznati na njezinoj stranici, na društvenim je mrežama otkrila kako tu i tamo ipak ima vremena za izradu slastica. Ovoga puta, na valu dobre energije koju nam je donio Baby Lazanja svojim hitom Rim Tim Tagi Dim, pripremila je cupcakese, idealnu slasticu uz koju večeras možete navijati za našeg predstavnika u finalu Eurosonga. Čokoladni su, laki za napraviti, a ukrasiti ih možete motivima mačke kao Iva ili po svom izboru. No, napravite ih dovoljno, mogli bi planuti prije nego što simpatični Marko stane na pozornicu...

image

Iva Erić napravila je čokoladne cupcakese i ukrasila ih s motivima mačke

Instagram @slagnakraju/

ČOKOLADNI CUPCAKESI IVE ERIĆ (ŠLAG NA KRAJU)

Trebat će vam (za 12 komada):

70 grama oštrog brašna
70 grama glatkog brašna
½ praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
40 grama kakaa
1 veliko jaje
130 ml mlijeka
60 ml ulja (može i kokosovo ili otopljeni maslac)
60 ml kipuće vode

Priprema:

Pomiješajte sve suhe sastojke i odvojeno sve mokre (osim kipuće vode). Sjediniti suhe i mokre sastojke i kratko miksajte ili mutite pjenjačom. Nakon minutu-dvije ulijte kipuću vodu i još jednom sve izmiksajte ili promiješajte. Stavite peći u košarice za cupcakese, na 180 stupnjeva 25-30 minuta.

Za kremu:

500 grama mascarpone sira
350 ml slatkog vrhnja
2 velike žlice čokoladnog namaza po izboru
2 velike žlice mliječnog ili namaza od kokosa

Priprema:

Izmiksajte slatko vrhnje i prije nego što postane tvrdo dodajte mascarpone sir pa kratko izmiksajte u glatku smjesu. Dodajte čokoladni namaz u jednu polovicu, a mliječni ili namaz od kokosa u drugu polovicu kreme i kratko izmiksajte. Cupcakese napunite namazima pa ukrasite kremama.

Kako to izgleda kad ih Iva radi, pogledajte na njezinom Instagramu.

Ako ste se, pak, odlučili za izradu keksa, imamo još jednu dobru ideju. Cukerlab, specijaliziran za jestive poklone, pridružio se podršci cijele nacije našem Baby Lasagni prikazavši ga na keksiću ukrašenom royal icingom (kraljevskom glazurom). Praksa je to kojom se u Cukerlabu referiraju na aktualne događaje, a pomno ukrašene keksiće stavljaju u realistični kontekst što doživljaj i poruku čine zabavnijim.

Neka vam ovi keksi budi inspiracija da napravite i svoje, a recept za provjereno dobre od đumbira pronaći ćete u nastavku.

Trebat će vam:

110 g maslaca
100 g šećera
1 žlica đumbira u prahu
¾ žličice sode bikarbone
½ žličice cimeta
¼ žličice mljevenog klinčića
120 ml meda
1 jaje
310 g brašna
1 žlica kakao praha

Za Royal icing:

1 bjelanjak
200 g šećera u prahu
1 žličica limunovog soka
jestive boje

Priprema:

Električnim mikserom izmiksajte maslac sobne temperature dok ne postane pjenast. Zatim mu dodajte šećer, đumbir, sodu bikarbonu, cimet i klinčić te nastavite miješati. Sad dodajte med i jaje, umiješajte pa dodajte i brašno i kakao praha. Nastavite miješati spiralnim naastavcima dok ne dobijete glatku i mekanu smjesu.

Tijesto razdijelite na dva dijela te svaki omotajte prozirnom folijom i ohladite barem 2 sata u hladnjaku.

Dobro pobrašnite radnu površinu, razvaljajte tijesto pa modlicama ili ručno nožićem izrežite oblik čovječuljka.

Stavljate kekse na lim za pečenje obložen masnim papirom pa kad završite pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 ºC od 6 do 8 minuta.

Napravite royal icing - bjelanjak lagano umutite s žličicom limunovog soka te mu postepeno dodajte šećer miješajući. Smjesu od bjelanjka razdijelite ovisno o tome koliko vam boja treba, pa ih stavite u slastičarske šprice ili vrećice s najmanjim nastavkom i ukrasite ohlađene kekse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:41