MESO I RIBA

NAŠI PRIJEDLOZI ZA UKUSAN RUČAK KOD KUĆE: Pet ukusnih odgovora na pitanje što kuhati ovaj tjedan!

 Getty Images/iStockphoto
Muči vas uvijek isto pitanje? Što ćemo danas za ručak/večeru? Pogledajte naše prijedloge i ukradite nam ideje ili se barem njima nadahnite.

Tjestenina s brokulom i graškom

velika glavica brokule
3 žlice ulja
4 šnite slanine
200 g svježeg sira ili skute
3 češnja češnjaka
jaje
sol, papar
naribani parmezan
1 vrećica suhe tjestenine (500g)
250 g graška

Penne with green vegetables and feta cheese in cream sause.
Getty Images/iStockphoto

Na pari skuhajte cvjetiće brokule. Na ulju pržite češnjak izrezan na listiće, ali pazite da ne potamni. Dodajte slaninu izrezanu na prutiće. Kad postane hrskava, maknite s vatre. Dodajte sir i jaje pa pomiješajte. Posolite i popaprite po ukusu. Skuhajte tjesteninu i grašak al dente. Ocijedite i prebacite u posudu sa sirom. Promiješajte, pa dodajte i brokulu. Prije serviranja pospite riba­nim sirom i svježe mljevenim paprom.

Toplo – hladna salata od piletine

200 g pilećeg filea
150 g cherry rajčica
1 krastavac
4-5 listova zelene salate
100 g feta sira
maslinovo ulje
1 limun
sol i papar
2 prstohvata sjeckanih listića ružmarina

Salad with roasted chicken, tomatoes and feta

Uzdužno prerežite meso, tako da odresci budu tanji, a potom ih narežite na prutiće. Posolite ih. Krastavac operite i narežite na tanke kriške. Listove zelene salate operite i natrgajte prstima, feta sir narežite na kockice, a cherry rajčice na četvrtine. Žlicu maslinovog ulja vilicom pomiješajte s limunovim sokom tako da dobijete emulziju. Na tavici, na maslinovom ulju prepržite piletinu da postane zlatnožuta. U zdjelu stavite povrće, dodajte toplu piletinu i prelijte pripremljenim dresingom. Odmah poslužite.

Zapečeni brancin

4 brancina (količinu ribe prilagodite broju ukućana)
500 g cherry rajčica
ružmarin
peršin
limun
češnjak
sol
bijelo vino
svježi bosiljak i timijan

Oriental style baked whole sea bass,baked with ginger,garlic,spring onion,add a bit of soy sauce and coriander,service with roasted potatoes and carrots.
Getty Images/iStockphoto

Očišćenu ribu posolite te je zarežite na dva mjesta po sredini. Limun izrežite na tanje ploške, češnjak ostavite u cijelim, oguljenim režnjevima, a peršinov list nemojte sjeckati. U svaku ribu stavite grančicu peršina, tanku plošku limuna te cijeli češnjak. U mjesta koja ste zarezali stavite po grančicu ružmarina. Na komad aluminijske folije stavite komad papira za pečenje i na njega položite ribu. Stavite oko ribe rajčicu, pospite začinima, pokapajte sve maslinovim uljem, a ribu i s malo bijelog vina. Zamotajte ribu i zavrnite krajeve kao bombon da sokovi ne cure van. Položite riblje zamotuljke u posudu za pečenje i pecite oko 20 do 30 minuta na 180 stupnjeva.

Rižoto s prženim kozicama

300 g riže arborio
16 repova kozica
1,5 l povrtnog temeljca
2 dcl suhog bijelog vina
1,5 jušna žlica maslaca
3 jušne žlice maslinova ulja
2 češnja češnjaka, sitno sjeckanog
2 jušne žlice limunova soka
1 jušna žlica lišća peršina, sitno sjeckano

Italian risotto with grilled shrimps and saffron.
Getty Images/iStockphoto

Repove kozica marinirajte u maslinovu ulju, soku limuna i češnjaku. U širokoj zdjeli zagrijte maslinovo ulje, dodajte rižu i miješajte dok riža ne postane staklasta. Zatim dodajte vino i miješajte dalje dok riža ne upije, a zatim je podlijevajte temeljcem i povremeno miješajte. Kozice kratko popržite. Kad je riža al dente, maknite je s vatre, umiješajte maslac i poklopite na par minuta. Dodajte pečene kozice i pospite peršinom.

Složenac od tikvica i krumpira

2-3 tikvice
5 krumpira
1 punomasno kiselo vrhnje
mesnata panceta
200 g sira cheddar
1 jaje
maslac
sol i papar
mesnata panceta
timijan

vegetable casserole on a plate, top view
Getty Images/iStockphoto

Krumpir ogulite i izrežite ga na tanje ploške. Tikvice operite, nemojte ih guliti i izrežite ih na tanje kolutove. Pancetu izrežite na tanke ploškice. Posudu za pečenje namažite maslacem. Slažite složenac počevši s krumpirom, na njega stavite plošku pancete, pa na nju tikvicu, pa opet krumpir i tako redom dok ne potrošite sve sastojke. Posolite, popaprite i pospite timijanom. U zdjeli pomiješajte jaje s vrhnjem, malo posolite i popaprite pa tom smjesom prelijte složenac. Naribajte cheddar ili neki drygi masni topivi sir i pospite ga po cijeloj površini složenca. Možete sve posuti i naribanim parmezanom. Pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko pola sata, dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Jedite složenac uz zelenu salatu, a nju pomiješajte s rajčicom, malo origana i češnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:47