za pod zub

Ne bacajte rižu, nego od nje pripremite ukusne hrskavce i ubacite ih u ljetnu salatu

 Lidija Lončarić
Dodajte salati sezamovo ulje, jako se dobro slaže s rižom i dat će jelu finu orašastu aromu

Klasičnim sastojcima za salatu ovog sam puta odlučila dodati i male, superhrskave, slasne kockice riže. Da, dobro ste pročitali, ostatke kuhane riže oblikovala sam u kockice, zapekla sa svih strana i ubacila u zdjelu sa salatom koju je ekipa za stolom, uz druge mesne, povrtne i krušne delicije, zatim stvarno i ispraznila.

Postupak ne može biti jednostavniji, ne treba vam baš nikakva posebna oprema niti sastojci osim riže koju ste jučer opet previše skuhali, tri puta opsovali pa je optimistično stavili u hladnjak za sutrašnji ručak. Iako ste u tom trenutku vjerojatno već znali da je nećete ponovno koristiti, već će vam u hladnjaku samo smetati, kada pročitate ovaj prejednostavan recept, možda razmislite ponovno i ipak se okrenete pametnijem kuhanju i iskorištavanju namirnica.

Kombinaciji uvijek možete dodati i piletinu, tunu, drugo povrće po želji ili ove rižine hrskavce poslužiti uz sasvim novo jelo. Moj izbor ovog puta bila je kombinacija sastojaka koju vjerojatno ne bi poslužili ni u lošem azijskom restoranu (što mogu, obožavam sezamovo ulje i tako se dobro slaže s rižom), ali bilo je ukusno i ovi hrskavci su sve učinili barem tri razine boljim.
Meni dovoljno!

image
Lidija Lončarić

LJETNA SALATA S HRSKAVCIMA OD RIŽE
200 g riže od jučer
sol i papar
mozzarella ili drugi sir
rajčica, salata, mladi luk povrće po želji
2 žlice sezamova ulja
ulje
Za dressing:
3 žlice jogurta
2 slana inćuna
sok pola limuna
maslinovo ulje
sol i papar po potrebi


Riži dodajte sezamovo ulje, oblikujte je u jednake komade i pržite na malo maslinova ulja s obje strane dok ne postane hrskava. U zdjelu ubacite sve sastojke za salatu, a dressing napravite tako da od slanih inćuna napravite pastu, pomiješate ih s grčkim jogurtom, dodate sok pola limuna, malo ulja, sol i papar po želji pa sve skupa prelijete po salati i rižinim hrskavcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:15