RECEPTI

NE KAŽE SE BADAVA MLAĐE JE SLAĐE: Od mladog graha napravite fina, zdrava i brza jela!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Ne kaže se zabadava “mlađe je slađe”, što potvrđuje ova mahunarka. Od mladog se, svježeg graha, puno brže nego od sušenog mogu kuhati variva, pripremati salate i namazi ili ga jednostavno zamrznuti za hladnije dane

Sada su ga prepune tržnice. Možete nabaviti oljuštenog, koji je skuplji, ili jeftinijeg, u mahunarkama, ali onda ga vaditi iz njih, što iziskuje prilično strpljenja, a budući da su prilično grube, možda i prstići nakon poduljeg guljena ostanu bolni. No, svejedno, savjetujemo da ga obavezno uvrstite na jelovnik, a pokoju kilu ostavite i za zimske dane.

Naime, odličan je i u hladnijim mjesecima - odmrznuti... nakon što ćete ga upravo sada zamrznuti. Dovoljno ga je, oljuštenog, podijeliti po porcijama (pola kilograma ili kilogram), upakirati u vrećice za duboko zamrzavanje i pospremiti u škrinju. Osim što ima fantastičan okus (neki kažu i sličan kestenima), mladi grah ima još nekoliko prednosti: ne mora ga se prethodno namakati, kuhan je za manje od pola sata i ne treba mu mnogo dodataka jer možete ga skuhati u vrlo malo vode i poslužiti kao juhu.

Zagreb, 110517. 
Svaki dan u 10,30 sati svi zaposlenici restorana Vinodol zajedno marendaju.
Na fotografiji: chef Marijo Cepek posluzuje grah.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Mladi grah voli dodatke mladog povrća, a najbolje se sljubljuje s kukuruzom, pa ako još dodate šaku ječma, narezanu grančicu celera i malo sitnije tjestenine, dobiti ćete obrok sličan manestri (pogotovo ako ubacite i malo slanine). Od mladog, kao i od starog možete raditi salate (preporučljivi su dodaci bučino ulje i jabučni ocat), variva, a možete ga iskoristiti i kao nadjev za punjene paprike.

Salata od mladog graha s pestom i fetom

Mladi grah s tijestom

StockFood

Fritata od mladog graha

Gusto varivo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:10