PROVJERENO DOBAR

Ne postoji bolje i ukusnije sezonsko jelo koje ovih dana možete pripremiti! Imamo detaljan recept za artičoke s bobom

Slavica Šagolj otkrila nam je svoj recept za dalmatinsko jelo koje spaja dvije svježe, zelene, sezonske namirnice - artičoke i bob

Vjerojatno ne postoji bolje sezonsko jelo koje ovih dana možete pripremiti od dobrih artičoka s bobom. Svratite na tržnicu, kupite nekoliko lijepih, velikih artičoka, pripremite i bob, pancetu, ljutiku, limun i vezicu peršina, dodajte još pokoji začin i dodatak, pa napravite dalmatinski klasik koji je najbolje poslužiti uz dobar kruh, kojim ćete zatim pokupiti sve sokove i ostatke s tanjura.

image
Berislava Picek/Cropix

Slasno, ukusno, a prilično jednostavno za pripremu, ako ste vješti u čišćenju artičoka. U slučaju da ovo jelo radite po prvi put, oduzet će vam nešto više vremena, ali na kraju, kada ga poslužite i krenete s uživanjem, shvatit ćete zašto je toliko obožavano.

image
Berislava Picek/Cropix

ARTIČOKE S BOBOM
Trebat će vam:

4 veće artičoke ili 6 manjih
400 g boba
70 g pancete
2 glavice ljutike
4 češnja češnjaka
3 žlice krušnih mrvica
1 l povrtnog temeljca
50 g naribanog parmezana
limun
vezica peršina
maslinovo ulje
sol
papar
Priprema:
Peršin i češnjak usitnite te sve pomiješajte s krušnim mrvicama. Toj smjesi dodajte naribani parmezan i sve lagano promiješajte. Stavite sa strane. Ljutiku usitnite, a pancetu narežite na prutiće. U veću zdjelu ulijte hladnu vodu te u nju dodajte sok jednog limuna. Artičoke očistite tako da im odstranite peteljku ako je imaju i zatim maknite vanjske tvrde latice - listove. Prerežite nožem do sredine cvijeta artičoke kako biste odstranili tvrde vrhove. Probajte malo razdvojiti listove te plod uronite u zdjelu s limunom da ne potamni. Ponovite postupak sa svim artičokama. U veću posudu, u kojoj ćete kuhati jelo, stavite maslinovo ulje i dodajte ljutiku. Lagano popržite, a zatim dodajte pancetu. Dok se lagano prži, napunite artičoke mješavinom krušnih mrvica i peršina, i to na sljedeći način: artičoku ocijedite od vode te prstima između latica obilno ugurajte spomenutu mješavinu. Artičoke stavite u posudu. Koju minutu pecite ih na ljutiki i panceti te zatim dodajte bob, temeljac (bitno je da artičoke do vrha budu u tekućini), sol i papar po želji te maslinovo ulje. Svaku artičoku zalijte s malo maslinova ulja. Jelo kuhajte oko 50 minuta na laganoj vatri. Važno je da su artičoke u umaku, nikako ne smiju biti na suhom jer se neće dobro skuhati, odnosno - omekšati. Jelo se može servirati toplo, a dobro je i podgrijano drugi dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 12:02