GOZBA BEZ MESA

Ne zaboravite na vegane za stolom, od glavice cvjetače napravite slasnu pečenku

 Berislava Picek/Cropix
Pravo je vrijeme da počnete pripreme za blagdansku gozbu, Slavica Šagolj, kao i uvijek, donosi nekoliko dobrih ideja...

Trebat će vam:
1 veća glavica cvjetače

3 batata

100 g kelja pupčara

3 stabljike celera

4 - 5 mini paprika

3 ljutike

češnjak

sol i papar

mrkva

ružmarin

peršin

kadulja

povrtni temeljac

Za umak za premazivanje cvjetače:

5 žlica maslinova ulja

1 žlica senfa

1 žlica javorova sirupa

prstohvat češnjaka u prahu

sol i papar

Priprema:

Sastojke za umak stavite u zdjelicu te sve dobro izmiješajte. Povrće operite pa ogulite. U veću zdjelu stavite batat narezan na veće komade, kelj pupčar, celer narezan na manje komade, cijele paprike, ljutiku, očišćeni češnjak. Sve povrće začinite solju, paprom i sitno nasjeckanim ružmarinom, peršinom i kaduljom. Promiješajte i stavite u posudu za pečenje. Cvjetaču premažite umakom sa svih strana te stavite u sredinu posude, a ostalo povrće oko nje. Ulijte povrtni temeljac. Sve prekrijte aluminijskom folijom te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta na 180 °C. Nakon 45 minuta posudu izvadite, umakom od pečenja obilno zalijte cvjetaču i ostalo povrće pa vratite nazad u pećnicu i pecite još oko 45 minuta. Povrće poslužite toplo, uz sezonsku salatu.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:36