RECEPTI POZNATOG CHEFA

Ne znate razliku između salmoreja i gazpacha? Žao nam je, niste dobili posao u restoranu!

Aleksandar Salević, kuhar s dugogodišnjim angažmanom u Španjolskoj, ustupio nam je recept za dva španjolska jela idealna za ljeto

Ako ste kuhar i tražite posao u Španjolskoj jedno od pitanja na razgovoru za posao je: koja je razlika između salmoreja i gazpacha? Otkrio nam je to poznati hrvatski kuhar Aleksanadar Salević koji je dugo godina živio i radio u Španjolskoj. Salević kaže kako mnogo kuhara "padne" na ovom pitanju pa i ne dobije posao zbog nepoznavanja recepture ovih španjolskih juha.

image
Ustupljene Fotografije Jre Croatia/

Gazpacho je mnogo poznatiji od salmoreja, a radi se o hladnoj juhi koja se radi od rajčica i drugog povrća uz obavezan dodatak octa i maslinovog ulja. Recept je vrlo jednostavan, količine možete prilagoditi ukusu, a slobodno si olakšajte život i napravite veće količine, jer u hladnjaku može "izdržati" do četiri dana. Ono što mnogi griješe je dodavanje papra u gazpacho! Iako ste možda uočili ponavljanje papra kao začina u gazpachu na stranim portalima - to je pogrešno. Zapisi upućuju na to da su gazpacho uglavnom pripremale žene svojim muževima koji su naporno radili u polju. Danas postoji mnogo vrsta, a jedan od zanimljivijih su bijeli gazpacho koji se tradicionalno priprema u Malagi te mu se dodaje badem.

GAZPACHO
• zrela rajčica ili dvije, tri manje rajčice
• mala kapula ili 2 mlada luka (cijela)
• 1režanj češnjaka
• 1 manji krastavac
• 1 manja paprika (boje koja vam najviše odgovara)
• 1 kriška starog kruha, ali nije potrebna (ako ne želite unositi gluten ili ugljikohidrate)
• sol
• maslinovo ulje
• ocat

Ako ste kreativni i volite se igrati, možete slobodno dodati lubenicu, jagode, trešnje pa i ciklu, no ako se opredijelite za neke od ovih crvenih plodova, smanjite količinu rajčice. Sve crveno voće sadrži istu vrstu kiseline kao i rajčica (koja je i sama voće!), tako da će se odlično uklopiti u ovu jedinstvenu hladnu juhu.

Sve sastojke, osim ulja i octa, stavite u blender te izmiksajte na najvećoj brzini. Blendajte dok ne dobijete finu glatku teksturu. Budite velikodušni s maslinovim uljem, a octa je dovoljno jedan čep, osim ako niste ljubitelji octa, onda dodajte po želji.

Spremite gazpacho u zatvorenu posudu i dobro rashladite. Možete ga konzumirati iz čaše ili kao juhu, pa ga u tom slučaju ukrasite sitno narezanim povrćem koje ste koristili za gazpacho te popržite nekoliko kockica kruha.

image
Luchezar/Getty Images

Salmorejo je također vrsta španjolske hladne juhe, ali mnogo izdašnija od gazpacha. Porijeklo salmoreja veže se uz Andaluziju, a razlika s gazpachom je u tome što se salmorejo radi isključivo od rajčice, a gazpacho se priprema uz dodatak drugog povrća kao što su krastavci ili svježa paprika. Salmorejo je gust i kremast, a obično mu se dodaju još i kuhana jaja te komadići pršuta. Salević nam je otkrio kako je salmorejo nekad bio jedini obrok u danu koji se običavao jesti predvečer kad bi se temperatura malo snizila, a obitelj okupila oko stola za večerom. Povijesno gledano, smatra se kako su još stari Rimljani donijeli kruh u španjolsku kuhinju, a Španjolci su se vrlo brzo navikli na dodavanje starog kruha u juhu. Cordoba se smatra kolijevkom salmoreja, kao i da su prve prave recepture za ovu ukusnu juhu donijeli Arapi.

Recepte za salmorejo i gazpacho ustupio nam je Aleksandar Salević.

image
Jennifer/Getty Images

SAMOREJO

• 1 kg rajčica
• 1 režanj češnjaka
• 1 dl maslinovog ulja
• 100 gr starog kruha
• sol
• 1-2 jušne žlice octa
• 2 kuhana jaja
• pršut po želji

Potrebno vrijeme: 10-15 min

Prvo izblendamo rajčice te ga procijedimo. Nakon toga vratimo procijeđene rajčice u blender sa svim ostalim sastojcima i blendamo 1-2 min dok ne dobijemu finu gustu teksturu.

Rashladimo juhu nekoliko sati u frižideru i naša juha je spremna. Poslužite u zdjeli ili tanjuru te ukrasite komadićima kuhanog jaja i pršutom.

Ako želite smanjiti kalorije ili ne želite (ili ne možete) jesti kruh tj. gluten, možete preskočiti kruh u receptu. Ako dodate komad lubenice dobit ćete identičnu teksturu kao s kruhom.

Također su interesantne kombinacije s ciklom. Oko 20 posto rajčice zamijenite kuhanom ciklom i opet ćete dobiti divnu teksturu i aromu (u ovom slučaju kruh ne koristite u receptu).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 15:18