StoryEditor
CRUMBLE OD BRESKVI

Nedjelja je pravi dan za pečenje i zato napravite ovaj jednostavni ljetni drobljenac od breskvi kojeg će se tražiti porcija više!

Izrada drobljenca od breskvi
 Neda Batinić

Vjerujte nam, ne postoji jednostavniji, a ukusniji recept od onog za ljetni crumble, nama poznatiji kao drobljenac. Ipak, kad je u pitanju ova slastica za dijeljenje, važno je pridržavati se nekoliko pravila. Prvo, voće uvijek, ali uvijek neka bude sezonsko. Mi smo ovaj put koristili breskve jer su sada savršeno sočne i slatke, a nakon pečenja se te kvalitete dodatno pojačavaju. Na ovaj način možete pripremiti i borovnice, maline, jagode, nektarine ili bilo koje drugo mesnato voće. Ako odaberete sezonsko voće, nećete u njega trebati dodavati dodatne šećere. Mi smo ipak ubacili malo vanilin šećera zbog okusa, a vi možete staviti i koju sjemenku vanilije, ako do mahune uopće uspijete doći, budući da je ovih dana to sve teže. Tijesto i voće su jedine dvije uloge ovog slatkog filma pa je jako važno da budu savršeno odrađene. Tijesto je zapravo prhko, jedina razlika je u tome što ga ne bulirate nego ostavljate maslac u mrvicama i tako dobivenu smjesu stavljate preko voća. Izrazito je važno da maslac bude hladan, netom izvađen iz hladnjaka i da mrvice tijesta formirate što je moguće brže, kako toplina vaših ruku ne bi grijala i na koncu rastopila maslac, što otežava dobivanje idealne teksture. Nakon što ste crumble složili, idealno ga je netom prije pečenja staviti u hladnjak na 30 minuta kako bi se maslac dodatno stisnuo. Tijesto možete i dodatno začiniti, recimo limunovom koricom, naribanom tonkom ili nekim drugim omiljenim začinom. Zapravo, isto vrijedi i za voće. Oni hrabri neka ga posluže sa sladoledom od vanilije, a nama je bio dobar i ovakav, mlak i s velikom žlicom. 

ZA TIJESTO:

200 g maslaca
100 g šećera u prahu
300 g brašna

ZA NADJEV:

3 velike breskve
1 vanilin šećer

image
Izrada drobljenca od breskvi
Neda Batinić

Breskvama uklonite koštice i izrežite ih na krupnije kockice.

image
Izrada drobljenca od breskvi
Neda Batinić

Ubacite ih u lim za pečenje promjera 18 cm.

image
Izrada drobljenca od breskvi
Neda Batinić

Dodajte im jedan vanilin šećer.

image
Izrada drobljenca od breskvi
Neda Batinić

Mješavinom brašna i šećera u prahu posipajte hladan, na kockice narezani maslac.

image
Izrada drobljenca od breskvi
Neda Batinić

Od svih sastojaka napravite krupnije mrvice.

image
Izrada drobljenca od breskvi
Neda Batinić

Mrvice posipajte preko bresaka.

image
Izrada drobljenca od breskvi
Neda Batinić

Pecite na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta.

image
Izrada drobljenca od breskvi
Neda Batinić

Dobar tek!

image
Izrada drobljenca od breskvi
Neda Batinić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2020 08:43