PROVJEREN RECEPT

NEDJELJNI KOLAČ: Pita od krušaka baš poput bakine!

 Neja Markičević / Hanza Media
Postoje "kuhari u društvu" i prepoznatljivi su po nekom svom jelu, čak i ako ste do sada samo guštali u pripremljenim delicijama i vi možete postati "onaj koji dobro kuha" i izabrati svoje jelo, a to može biti i baš ova pita jer provjereno ispada baš kako treba.

Mi obožavamo kruške tako da smo ih odlučili iskoristiti! Ovdje se nećete namučiti, ali bitno je slijediti recept. Nemojte biti brzopleti i pustite tijesto da odmori preko noći. Isplatit će se.

Sastojci:

Tijesto:

300 g brašna
150 g maslaca
50 g šećera
2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
žličica praška za pecivo

Nadjev:

5-6 krušaka
2 velike žlice meda
malo grožđica - ovisno koliko volite
25 g maslaca

Zagreb, 020816. 
Ljetne, vocne pite.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Za tijesto prvo pomiješajte brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte i sve preostale sastojke pazeći da je maslac hladan. Sve zajedno zamijesite, ali imajte na umu da tijesto ne smije biti ljepljivo pa slobodno dodajte još malo brašna. Zamotajte u prozirnu foliju i pustite da odmori u hladnjaku preko noći. Za nadjev naribajte kruške, dodajte im malo meda, maslaca i grožđica. Kuhajte kojih desetak minuta dok ne ispari tekućina. Zatim, tijesto prepolovite na dva dijela, razvaljajte pa stavite jednu polovicu na dno namaštenog pleha, zatim nadjev, a potom ponovno obložite tijesto. Nabockajte vilicom prije pečenja. Pecite pola sata na 180°C. Kad se ohladi, možete posipati šećerom u prahu.

Volite kruške? Probajte još i ove receptiće:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 12:49