PO CHEFOVOM RECEPTU

Nedjeljni ručak: Mirisni pečeni janjeći but s krumpirom, lukom i rajčicama

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
U zagrebačkom El Toru chef Mario Mihelj priprema janječe pečenje kao obiteljski ručak koji stiže na kućnu adresu

Trebat će vam:

2,5 kg janjećeg buta
2 kg krumpira
500 g crvene rog paprike
1 luk
1 komorač
200 g cherry rajčica
5 režnjeva češnjaka
3 g soli
3 g papra
2 g dimljene paprike
1 g sjemenki komorača u prahu
1 g klinčića u prahu

Priprema:

Butić mlade janjetine prvo začinite solju, paprom, mljevenim klinčićem, dimljenom paprikom i mljevenim sjemenkama komorača pa stavite u lim za pečenje te u peć s malo masnoće i malo vode na temperaturu od 160 stupnjeva Celzijevih. Pecite dva sata, odnosno dulje ako treba jer vrijeme ovisi o snazi vaše pećnice. Na pola pečenja dodajte krumpir, luk, papriku, komorač i češnjak izrezane na komade srednje veličine te lagano začinite solju. Bitno je da se pečenje ne presuši jer je janje mlado i masnoće ima jako malo te se brzo istopi. Ako ste nakon dva sata došli do fino mekanog pečenja i krumpir i povrće su pri kraju, dignite temperaturu na 190 stupnjeva Celzijevih na 15 minuta da dobijete rumenu boju na samom pečenju i krumpiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:35